naujienos Naujienos

Duris atvėrė ilgai lauktas restoranas „Džiaugsmas“ (+ išskirtinės meniu nuotraukos)

Kamilė Matusevičiūtė, 2017-02-15, 7:55


Jeigu kolekcionuojate restoranų atidarymus, gali būti, kad vieną svarbiausių visai netyčia praleidote. Tyliai ir su nedidele iškaba savo duris jau atvėrė Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“. Kaip patvirtina Martynas, sveikinti su atidarymu galima (Valentino dienos vakarą čia jau buvo rezervuoti visi staliukai), bet jei dar tikimasi oficialaus ir trenksmingo atidarymo, perspėja, kad tokio nebus: „Kam to reikia? Manau, kad žmonės tiesiog ateis ir džiaugsis, jei viskas gerai.“

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Spėliojame, kad galbūt tai susiję su tuo, kad džiaugtis reikia tyliai? Geriausiu Lietuvoje pripažintas virtuvės šefas tokio liaudiško patarimo nesilaiko, bet šį kartą jam nesinori pompastikos. Pompastikos nebus ir naujajame meniu: „Tai bus vietinių produktų virtuvė, bistro tipo restoranas be jokių dūmų ir fanfarų. Viskas labai paprasta. Viską patys ruošiame – nuo lašinių sūdymo, dešrų vytinimo iki daržovių marinavimo. Čia bus naudojami pačios aukščiausios kokybės produktai: pačios geriausios sąžiningai užaugintos vištos, sąžiningai užauginti paršeliai, ekologiškos daržovės. Tai bus labai gera valgyti. Bus paprasčiau, bet neprastai.“

Sklinda kalbos, kad šiame Vilniaus g. name vaidenasi, bet, anot Martyno, vaidenasi tik tada, jei tiki vaiduokliais (Valerijos Stonytės nuotr.).
Sklinda kalbos, kad šiame Vilniaus g. name vaidenasi, bet, anot Martyno, vaidenasi tik tada, jei tiki vaiduokliais (Valerijos Stonytės nuotr.).

Džiaugsmas Martynui gyvenime yra gera nuotaika, pakylėjimas. Kaip jis sako, galima džiaugtis paprasčiausiais dalykais, todėl labiausiai pradžiugina buvimas su sūnumi, buvimas su šeima, darbas virtuvėje. Toks grįžimas prie paprastumo, atsižvelgiant į tai, kad praėjusiais metais jo vadovaujamam restoranui „Stebuklai“ buvo suteiktas geriausiojo vardas, nėra netikėtas. Tokio bistro idėją virtuvės šefas brandino jau trejus metus.

Pirmoji restorane sutikta galva priklauso neandartaliečiui (nepagalvokite, kad tai yra beždžionė) – pirmajam ekologiškai valgiusiam žmogui (Valerijos Stonytės nuotr.).
Pirmoji restorane sutikta galva priklauso neandertaliečiui (nepagalvokite, kad tai yra beždžionė) – pirmajam ekologiškai valgiusiam žmogui (Valerijos Stonytės nuotr.).

„Tai buvo svajonių svajonė – vietiniai produktai ruošiami bistro tipo restorane, kuriame žmonės labiau atsipalaiduotų. „Stebuklai“ yra restoranų restoranas, nors jis turėjo būti „grill“ restoranas. Norėjau paprasto, vietinio maisto, kuris man asmeniškai suteikia labai daug džiaugsmo. Kartais tai būna pamiršti dalykai, bet jie yra malonūs. Tinkamas metas atidaryti „Džiaugsmą“ jau buvo seniai atėjęs, tiesiog ieškojau idealios vietos. Manau, kad radau. Čia turiu erdvesnę virtuvę ir jaukias uždaras salytes. Iššūkio gaminti paprastą maistą restoranui nėra, bet labai jaudinuosi, ar žmonės supras tą paprastumą. Tikiuosi, kad supras. Svarbiausia, kad būtų skanu, šviežia, sezoniška. Daržovė turėtų daržovės skonį.“

„Kuo sveikesnė žemė, tuo ji yra juodesnė. Todėl taip ir yra. Ekologiška žemė būna šviesiai juoda, o biodinaminė žemė – juoda juoda. Tai yra mūsų idėjos perteikimas“, – pasakoja Martynas (Valerijos Stonytės nuotr.).
„Kuo sveikesnė žemė, tuo ji yra juodesnė, todėl taip ir yra. Ekologiška žemė būna šviesiai juoda, o biodinaminė žemė – juodai juoda. Tai yra mūsų idėjos perteikimas“, – pasakoja Martynas (Valerijos Stonytės nuotr.).
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

„Džiaugsmo“ meniu susidaro iš trijų dalių: užkandžių, valgomų rankomis, patiekalų (pirmųjų ir antrųjų), desertų. „Meniu yra labai siauras ir jis dažnai keisis. Ką gausime iš ūkininkų, tą ir gaminsime. Sakyčiau, kad virtuvę galima pavadinti net mikrosezoniška. Atrodytų, kad burokėlis Lietuvoje yra nuvalkiotas, bet kas jo paragauja būna nustebinti. Džiaugiuosi šiuo patiekalu. Man patinka rūkyti unguriai, kuriuos reikia valgyti rankomis. Labai noriu, kad žmonės pamirštų įrankius ir pajaustų malonumą, pasijaustų kaip pas močiutę kaime. Aš pats prisimenu, kaip pas močiutę labiausiai lakstydavau po daržus, viską skindavau ir valgydavau“, – meniu pristato Martynas.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Bistro vyno kortoje bus siūlomi ekologiški, biodinaminiai vynai. Keliamas tikslas, kad ateityje „Džiaugsme“ būtų galima mėgautis tik 100 proc. natūraliais vynais. Anot Martyno, apie juos reikia žinoti viena: „Kai geri šį vyną, reikia pamiršti apie visą prieš tai gertą vyną. Jis yra kitoks – be sulfitų, nefiltruotas. Kai prie jo pripranti ir jį įsimyli, įprasto vyno nebegali nė uostyti. Skaniau valgyti yra natūraliai užaugintą maistą, taip yra ir su vynu. Svečiams arba labai patinka, arba nepatinka, bet ekologiški vynai ypač dera prie mūsų virtuvės. Kai kurie jų kvepia net raugintais agurkais.“

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Išskirtiniai kadrai iš „Džiaugsmo“ virtuvės ir naujojo meniu

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Jautienos išpjova, petražolių šaknys, pastarnokų tyrė, svogūnai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Sūdytas upėtakis, ropės, marinuotos jūros žolės, marinuoti svogūnai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Starkis, žirnių košė, gruzdinti svogūnai, lapiniai kopūstai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Moliūgų pyragas, „tonka“ pupelių ledai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Burokėliai, kepti su obuoliais, marinuoti šeivamedžiai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Grikių ledai, medaus sausainiai, medaus griliažas.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Kraujinis traškutis, ėriuko tartaras, peletrūno majonezas, marinuoti svogūnai.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Skrudinta duona, sūdyti lašiniai, svarainių ir obuolių uogienė.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Keptos stintos, majonezas su kiaušiniu.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Darbo laikas:

Pirm.–Šešt.: 17:00–23:00 val.

Bistro „Džiaugsmas“, Vilniaus g. 28, Vilnius.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: