naujienos Naujienos

Duona, kurią iškepti pavyks iš pirmo karto

vmgonline.lt, 2017-10-25, 18:30


Daugeliui neretai atrodo, kad iškepti duoną yra labai sudėtinga. Bet Alfas Ivanauskas sako, kad tai padaryti labai paprasta ir nereikalauja ypatingų žinių. „Tai receptas, pagal kurį jums pavyks pagaminti iš pirmo karto – galėsite per pusryčius ar prie sriubos per pietus valgyti pačių keptą duoną“, – intriguoja Alfas.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Dar daugiau – tai bus duona, kurią kepdami galėsite dėti tai, ką mėgstate, tad kiekvieną kartą ji gali išeiti vis kitokia. „Tešla yra tik bazė, į ją papildomai galite dėti visko, ką mėgstate, pvz., saulėgrąžų, riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pat galite improvizuoti su skirtingais miltais. Norite, kad duona kvepėtų grikiais? Naudokite dalį grikių miltų“, – pataria jis.

Šiam receptui, pasak A. Ivanausko, svarbu ne tik ingredientai, tačiau ir pats gamybos būdas. Panaudojus orkaitės garų funkciją duona iš išorės gaunasi traški, o viduje – drėgna ir minkšta. „Tad nieko nelaukite ir bandykite!“ – ragina kulinaras.

Ingredientai duonai:

10 g šviežių mielių
200 ml lieso jogurto
320 g viso grūdo kvietinių miltų
1 šaukšto cukraus
2 šaukštų kanapių aliejaus (gali būti ir kitoks)
100 g moliūgų sėklų
50 g išlukštentų kanapių sėklų
žiupsnelio druskos

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Gaminimas:

1. Mieles ištrinkite su cukrumi ir jogurtu. Dėkite į orkaitę nustatę kildinimo funkciją, kol mielės suaktyvės, maždaug 15–20 min.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

2. Į dubenį suberkite miltus, sėklas, šiek tiek druskos, supilkite mielių tirpalą ir aliejų. Viską minkykite, kol susidarys glotni masė. Tešla bus skystoka. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą keksinę 11×30 cm formą ir kildinkite apie 40 min. (arba naudokite tešlos kildinimo programą orkaitėje).

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Prieš kepdami papurkškite orkaitės sieneles vandeniu arba kepkite naudodami garų režimo funkciją – tokiu atveju papildomai nereikės nieko daryti.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: