naujienos Naujienos

Didi netektis: mirė vienas garsiausių pasaulio šefų prancūzas Joëlis Robuchonas

VMGonline.lt, VIDA Press nuotr., 2018-08-07, 11:00


Gastronomijos pasauliui – sunkūs metai. 2018-ųjų pradžioje mirė žymusis prancūzų šefas Paul Bocuse, birželį sukrėtė netikėta garsiojo Anthony Bourdaino mirtis, o pirmadienį pasiekė žinia apie vieno iš garsiausių visame pasaulyje laikomo prancūzų šefo Joël Robuchon netektį. Jis pralaimėjo kovą su vėžiu ir būdamas 73-ijų mirė Ženevoje, Šveicarijoje.

J. Robuchonas turėjo ir vadovavo restoranams trijuose žemynuose, pasimėgauti jo maistu gero maisto gerbėjai galėjo užsukę į Paryžių, Monaką, Honkongą, Las Vegasą, Tokiją, Bankoką ir kitus miestus. Prancūzas yra daugiausiai „Michelin“ žvaigždžių apdovanotas šefas – taip įvertintas J. Robuchonas buvo daugiau nei 30 kartų. Vienas geriausiai žinomų jo receptų – bulvių košė.

Prancūzijos vyriausybės atstovo spaudai Benjamin Griveaux teigimu, J. Robuchon ir toliau bus įkvėpėjas jaunesniajai šefų kartai, o savo knygoje „L’Atelier of Joël Robuchon“ kulinarė ir knygų autorė Patricia Walls rašė, kad šis prancūzas neabejotinai įeis į istoriją kaip kūrėjas, kuris darė didžiausią įtaką 20 amžiaus kulinariniame pasaulyje.

„Apibūdinti Joël Robuchon, kaip kulinarą, būtų panašu kaip vadinti Pablo Picasso dailininku, Luciano Pavarotti – dainininku, Frederic Chopin – pianistu“, – norėdama pabrėžti išskirtinį talentą komentavo P. Walls.

J. Robuchon gimė Poitiers, Vakarų Prancūzijoje, 1945 metais. Kaip garsusis šefas pasakojo CNN, pirmą kartą pajuto meilę maisto gaminimui po to, kai įstojo į seminariją tikėdamasis tapti kunigu. „Bet dažnai padėdavau vienuolėms virtuvėje ir atradau savo aistrą gaminimui. Pradėjau lavinti savo įgūdžius ir siekius būdamas 15, kai ėmiau semtis patirties „Relais de Poitiers“ viešbutyje“, – 2011 metais pasakojo J. Robuchon.

VIDA Press nuotr.

Prancūzo karjera vystėsi nepaprastai greitai: 29-erių jis perėmė vyriausiojo šefo pareigas „Concorde La Fayette“ viešbutyje Paryžiuje ir vadovavo 90 virėjų komandai. 1981 metais šiame mieste atidarė „Cafe Jamin“. Restoranas per pirmus trejus metus kasmet pelnė po „Michelin“ žvaigždę ir buvo pirmasis toks restoranas, o po aštuonerių metų J. Robuchon prestižinio restoranų gido „Gault & Millau“ buvo apdovanotas „Amžiaus šefo“ titulu.

1994 metais Paryžiuje jis atidarė restoraną „Joël Robuchon“, kuris „International Herald Tribune“ (dabar žinomo kaip „International New York Times“) tais pačiais metais buvo pripažintas geriausiu restoranu pasaulyje.

2014 metais duodamas interviu „Business Insider“ J. Robuchon sakė: „Kuo labiau senstu, tuo aiškiau suprantu, kad tiesa tokia: kuo maistas paprastesnis, tuo labiau išskirtinis jis gali būti. Niekada nebandžiau sujungti daugiau nei trijų skonių viename patiekale. Man patinka įeiti į virtuvę ir žinoti, kad patiekalai ir juose esantys ingredientai yra nesunkiai atpažįstami.“

J. Robuchon buvo žinomas ir dėl savo mentorystės įgūdžių. Jis padėjo augti tokiems šefams kaip Gordonas Ramsay, Éricas Ripertas ir Michael Caines.

Parengta pagal Cnn.com


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: