naujienos Naujienos

Šiuos išskirtinius vėlyvuosius pusryčius už Vilniaus renkasi ramybės ir gamtos ieškotojai (interviu)

Marija Jure, Viktorijos Gajauskaitės, Roberto Daskevičiaus, Dovaldės Butėnaitės nuotr., 2018-08-02, 15:00


„Vilkinė Gastro Fields“ – sezoninis restoranas, daugiausiai žmonėms žinomas savo „Sunday Brunch“ – sekmadieniais vykstančiais, kelias valandas trunkančiais vėlyvaisiais pusryčiais, kurių maksimali ingredientų dalis atkeliauja iš čia pat esančio daržo arba aplinkinių miškų bei ūkių. Šios iniciatyvos autoriai – Domas Vyšniauskas ir Mykolas Lepeška, kurį ir ėmėsi pakalbinti VMGonline.lt.

Mykolai, kaip gimė sezoninio restorano idėja?

Nebandysime slėpti, kad mudu su Vilkinės bendraturčiu Domu Vyšniausku turime polinkį į hedonizmą. Neseniai supratome, kad hedonizmo ambasada pati savaime nesusikurs. O kaipgi be jos? Todėl juokaudami mėgstame kviesti svečius į Hedonizmo bažnyčią – Vilkinę, kur vietoj sekmadieninių maldų – lėta puota. Taip Vilkinėje atsirado daržai ir brunchai iš juose užaugusio derliaus.

Roberto Daskevičiaus nuotr.

Sakote, kad jūsų restorane svarbi „zero mile“ koncepcija. Kas tai?

Čia svečiai gali stebėti, kaip pertraukose tarp patiekalų šefas tursena į daržą salotų, daržovių ar žolelių, kurios netrukus atkeliauja ant stalų. Būtent ta trumpa derliaus kelionė iki stalo ir žavi. Žmonės džiaugiasi, kai gali mėgautis maistu ir bendrauti su žmonėmis, kurie jį užaugino. Tikras maistas, tikri žmonės. Ko gero, tai ir yra taip vadinamo „zero mile“ maisto esmė. Tai pagrindinės priežastys, kodėl mes patys nuoširdžiai tikime, jog sekmadienių popietės Vilkinėje yra geriau nei daugumoje kitų vietų Lietuvoje.

Mykolas Lepeška su drauge Dominyka. Roberto Daskevičiaus nuotr.

Ar jūsų darže visuomet auga tos pačios gėrybės, ar kiekvieną sezoną stengiatės išbandyti kažką naujo?

Valgymas pas mus nėra tik skrandžio pripildymo veikla, bet ir bendravimo, naujų įspūdžių ir kūrybos erdvė. Todėl drąsiai eksperimentuojame su daržo augintiniais ir ieškome jiems kūrybingo pritaikymo. Žiemą ieškome įdomių sėklų ir siunčiamės jas Lietuvon. Kol kas dar stebime, kas geriausiai auga mūsų žemėse. Štai šiemet auginame net 12 rūšių pomidorų ir daugelis jų, panašu, išliks mūsų daržo repertuare ir toliau. Kelionės taip pat yra geras naujų sėklų šaltinis. Šiemet auginame porą arų uzbekiškų specialiai plovui skirtų morkų. Rugsėjo 8 dieną Vilkinėje plovo meistrai uzbekai iš restorano „Kinza“ iš jų gamins „zero mile“ plovą, kuriame tik ryžiai bus nevietiniai. Ta proga svečius vaišinsime per Jonines vykusio jau tradicinio kasmetinio namų aludarių simpoziumo rezultatais – Vilkinėje virtu ir brendusiu alumi.

Šio sezono derliaus pabaigai ruošiamės jau dabar – gėrybes fermentuojame, vakuojame ir šaldome. Iš žolelių gaminame pestą ir t. t. Dalį supakuosime ir pasiūlysime lankytojams. Jie dažnai mums sako, kad norėtų išsivežti šiek tiek Vilkinės skonio.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Ar auginate tik daržoves?

Ne, taip pat auginame ir valgomąsias gėles. Ne tik daržuose, bet ir miškuose bei pievose gausu įvairių naudingų žolelių. Jos ne tik puošia patiekalą, bet ir yra dosnus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Dviguba nauda!

Kokie žmonės renkasi jūsų restoraną?

Taip jau susiklostė, kad Vilkinė sutraukia gražius ir stilingus žmones. Paprastai tai aukštesnes nei vidutines pajamas gaunantys žmonės, tačiau tikrai būna ir kitokių – kurie pasidaro sau išskirtinę šventę kokia svarbesne proga ir rezervuoja stalą dviem ar netgi būriui savo artimųjų, draugų. Turime pasigaminę stilingus ir prašmatnius dovanų kuponus dviem arba keturiems asmenims. Tikėjomės, kad jie bus perkami, gal tik nesitikėjome, jog taip gausiai. Akivaizdu, kad vis daugiau žmonių supranta, jog geriausios dovanos šiame pertekliaus amžiuje – ne daiktai, o įspūdžiai.

Dažni pas mus ir korporatyviniai, privatūs renginiai; jiems dažniausiai skiriame penktadienius ir / ar šeštadienius. Nes kiekvieną sekmadienį, kaip įprasta, norim įgyvendint mūsų „Sunday Brunch“. Patinkame ir smalsiems užsieniečiams, nes tai ideali skanaus maisto, teigiamo vibe, gražaus lietuviško landšafto vieta. Tenkiname net išrankiausių valgytojų skrandžius.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Mykolai, ką tuo norite pasakyti?

Na, pavyzdžiui, kaip mėgstame savo komunikacijoje juokauti: „Tenkiname nuo aršių veganų iki pašėlusių žvėrelių valgytojų norus.“ Ir tai išties atspindi mūsų pastangas realybėje.

Neseniai prisijungėme prie socialinės kampanijos „auGalybė“, kuri skatina viešojo maitinimo įstaigas turėti padorų augalinio maisto pasirinkimą. Į tai mums teko (ir tenka) įdėti nemažai pastangų, tačiau manome, kad verta ir kad šiandien ignoruoti šią valgytojų grupę elementariai prasilenkia su verslo logika – veganų ir vegetarų tarp mūsų svečių atsiranda beveik kaskart.

Taip pat sykiais darome ir teminius renginius, pvz., organizavom aludarių simpoziumus, darėm „auGalybės brunchą“, kurį planuojame pakartoti dar šį sezoną, taip pat paelijos ir sangrijos vakaronę.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Ar turite dar neįgyvendintų vizijų?

Iš paminėtinų įdomesnių planų yra tai, kad kitų metų pavasarį ketiname surengti plenerą menininkams ir papuošti erdvę skulptūromis ar instaliacijomis. Taip pat planuojame įrengti savaiminio užžėlimo botanikos sodą: augalai jau yra, mums belieka juos pažymėti. Jų pažinimas smalsiems mūsų svečiams gali būti dar viena pramoga Vilkinėje.

Adresas: Vilkinė, Buivydžiai, Vilniaus apskritis

Darbo laikas: svečių laukia nuo vidurdienio, maistas ant stalų važiuoja nuo 13 iki 16 val.

Kaina: suaugusiam asmeniui – 27 Eur, vaikui – 15 Eur. Būtina išankstinė rezervacija.

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: