alfas-keliauja

Specialiai iš Maskvos: šiaurietiškos virtuvės šventovė ir ugnies elementai

Alfas Ivanauskas, Kamilė Matusevičiūtė, 2017-03-29, 18:30


Maskvoje be didesnių pastangų tikrai rasite prancūziškų, itališkų restoranų, bet ieškant skandinaviškų skonių reikės pasistengti. Dėl šios priežasties naujosios skandinaviškos virtuvės restorane „Björn“, kurio pavadinimas, verčiant iš danų kalbos, reiškia mešką, iki šiol sunku gauti laisvą staliuką. Savaime suprantama, kad minimalistinis interjeras ir unikali gamtos įkvėpta virtuvė labiausiai suburia jaunimą ir miesto hispterius.

Alfo Ivanausko nuotr.

Nenuginčijama restorano sėkme laikomas jo šiuolaikinis požiūris į skandinavišką virtuvę, kur naudojami turtingi, gamtai harmoningi ir sezoniški skoniai, nekeliantys jokių papildomų pretenzijų. Nuo 2015 m. virtuvės vadeles perėmęs šefas Stanislav Pesotsky įnešė į restoraną radikalių permainų – jis pradėjo naudoti tik Rusijoje užauginamus ingredientus ir smarkiai sumažino meniu kainas. Dabar jis laikosi principo, kad kiekvienas naudojamas produktas turi išnaudoti visą savo potencialą.

Rūkyta grietinė, oto ikrai, svogūnų piurė (Alfo Ivanausko nuotr.)

„Björn“ veikia bistro principu. Kaip ir bistro, čia viskas paprasta: kadangi Skandinavijoje yra šalta, tad ir patiems žmonėms yra šalta, jie nešvaisto savo laiko puošdami maistą – naudoja tai, ką užaugina ar sumedžioja, ir gamina tol, kol produktai yra švieži. Meniu rasite nuo daniškų atvirųjų sumuštinių „smørrebrød“ iki elnienos kepsnių, laukinės lašišos, menkės piene su bulvėmis.

Elnienos tartaras, spanguolės, skrudintos samanos kaule (Alfo Ivanausko nuotr.)

Jeigu šis restoranas Maskvoje Jums nebus pirmasis, pastebėsite vieną keistą tendenciją. Kaip ir „Björn“, čia maistas ant stalo nebus patiekiamas be ugnies. Kalbame tiesiogine prasme – dabar Maskvoje madinga prie kliento akių įžiebti liepsną: ar tai būtų „crème brûlée“, ar paprasčiausias šienas.

Antiena su šaltalankiais (Alfo Ivanausko nuotr.)

Meilė natūralumui atsispindi ir restorano interjere. Skandinavišką atmosferą dizaineriai kūrė naudodami tik natūralias medžiagas – medį, akmenį, samanas. Ramybė yra kertinė restorano estetikos ašis – neišbaigti paviršiai, lakoniškumas, praktiškumas.

Lauže keptos daržovės (Alfo Ivanausko nuotr.)

Alfo Ivanausko nuotr.

Restoranas „Björn“. Pyatnitskaya 3, Maskva. Restorano „Facebook“ paskyra.

Esate Maskvoje? Apsilankykite „VOGUE Café“, „White Rabbit“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: