naujienos Naujienos

„Big Green Egg“ fenomeno paslaptis

VMGonline.lt, remiamas turinys, Vytautės Ribokaitės nuotr., 2019-07-15, 13:00


Grilio sezono įkarštyje iš daugelio kiemų rūksta dūmai – vasarotojai kepa mėsą, daržoves ir net picas ar pyragus. Ar pastebėjote, kokios populiarios tapo keraminės kepsninės? Nieko keisto – juk jos grilio gerbėjams suteikia neribotas galimybes. VMG idėjinį lyderį Alfą Ivanauską drąsiai galima vadinti keraminių kepsninių žinovu. Jis jau daugelį metų gamina keraminėje „Big Green Egg“ kepsninėje ir sukaupė nemažai mėgstamiausių receptų. „Kiekvieną kartą prisimenant pirmą gaminimą „Big Green Egg“ kepsninėje užplūsta šilti jausmai, – šypteli Alfas. – Tas ypatingas patiekalo skonis ir sultingumas pribloškė iš pirmo karto. O faktas, kad sureguliuoti temperatūrą kepsninėje pavyko lengvai ir patiekalas buvo pagamintas be didelių pastangų, padarė didelį įspūdį. Pamenu, pasakiau sau: tai – kažkas tokio! Sužavėjo ir estetiškai tobulas šios kepsninės dizainas, dėmesys detalėms – net paliesti „Big Green Egg“ yra malonu. Tai – aukščiausios klasės kepsninė.“

„Big Green Egg“ nuotr.

„Daugelį metų gaminu „Big Green Egg“ kepsninėje ir iki šiol vis atrandu naujus gaminimo būdus bei metodus. Man patinka šio grilio universalumas, – tęsia kulinarijos guru. – Joje galima ruošti maistą pačiais įvairiausiais būdais: ir kepti, ir rūkyti, ir troškinti, ir gruzdinti, net virti. Tai – tarsi mūrinė krosnis, grilis ir rūkykla viename, tad galima gaminti viską, ką tik sugalvosite – nuo kepsnių, šašlykų, mėsainių iki pyragų, picų, troškinių ar net duonos. Be to, nors pats naudojimosi griliu įkarštis yra vasarą, nedvejodami galėsite išsitraukti šią kepsninę ir kitu metų laiku. Sezoniškumas jai negalioja.“

„Esu kulinaras ir be galo smalsus žmogus, – teigia Alfas. – Mėgstu įsigilinti ir daugiau sužinoti apie man patinkančius dalykus. Tad pradėjau domėtis, kaip atsirado „Big Green Egg“ kepsninė, kokia jos istorija. O istorija yra net labai įdomi. Šios unikalios kepsninės istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų. Kiaušinio formos molinis „kamado“ indas gimė Azijoje. Kinai, o vėliau ir japonai, jame gamino ryžius. Žodį „kamado“ iš japonų kalbos galima išversti kaip „krosnis“, „židinys“ ar „virimo vieta“. Molinė kiaušinio formos krosnis su moliniu kaminu dažnai stovėdavo japonų virtuvės centre.“

„Big Green Egg“ įkūrėjas Edas Fišeris XX amžiaus 6-ajame dešimtmetyje buvo karinio jūrų laivyno leitenantas, tarnavo Japonijoje. Jam neišdildomą įspūdį paliko skonis patiekalų, pagamintų „kamado“.  Įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros būsimieji „Big Green Egg“ kūrėjai ant indo uždėjo groteles, atrado, kaip tiksliai reguliuoti temperatūrą, ir sugalvojo, kaip ruošti sultingus kepsnius, kepti picą ir rūkyti įvairius produktus. Taip ryžių virtuvas tapo universaliu maisto gaminimo prietaisu. Edas įvertino jo potencialą ir pradėjo importuoti „kamado“ į JAV. 1974 metais Edas atidarė pirmąją „Big Green Egg“ parduotuvę Atlantoje. 

Bet molis – trapi medžiaga, tarnaujanti ne taip ilgai, kaip norėjo Edas. Atkaklusis amerikietis rado būdą, kaip pasitelkiant kosminės agentūros NASA išvystytą technologiją pagaminti aukščiausios kokybės keramiką. Negana to, keramika buvo padengta tvirta apsaugine išskirtinės žalios spalvos porceliano glazūra. Taip gimė legenda tapusi „Big Green Egg“ kepsninė (liet. didelis žalias kiaušinis). Žinau, kad „Big Green Egg“ keramikos gamybos technologija laikoma paslaptyje ir griežtai saugoma, visai kaip „Coca-Cola“ receptas“, – šypsosi Alfas.

„Big Green Egg“ nuotr.

Keraminės kepsninės šiuolaikinėje istorijoje

Nuo to laiko „Big Green Egg“ populiarumas auga kaip ant mielių. Šimtai tūkstančių žmonių JAV, o vėliau ir visame pasaulyje, tampa prisiekusiais „Big Green Egg“ gerbėjais. Grilio entuziastus žavi puikus patiekalų skonis, neįtikėtinas mėsos sultingumas ir šios kepsninės universalumas. „Big Green Egg“ organizuoja didžiulius „Big Green Egg“ festivalius, kur šių kepsninių aistruoliai gamina, bendrauja ir dalijasi receptais. Lietuvoje „Big Green Egg“ festivalis šiemet vyko jau ketvirtą kartą.

Alfas Ivanauskas. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Kaip toliau vystosi keraminių kepsninių pramonė? XX ir XXI a. sandūroje keli amerikiečių kepsninių gamintojai nesėkmingai bandė atkurti keramikos gamybos technologijas, prilygstančias „Big Green Egg“. Nepavyko jiems pasiekti ir didelio kainos skirtumo. Kai kurios iš jų gaminamos Azijoje, kitos, kaip ir „Big Green Egg“, – Šiaurės Amerikoje. Viena kompanija nusprendė gaminti „kamado“ net su plieniniu korpusu. Bet, kaip žinia, plienas, skirtingai nei keramika, nėra toks ilgaamžis, nes rūdija“, – pasakoja VMG idėjinis lyderis

„Negaliu nepaminėti, kad pastaruoju metu, siekiant pasinaudoti vis didėjančiu „Big Green Egg“ populiarumu, atsirado daug nebrangių Azijoje pagamintų keraminių „kamado“ kepsninių, išoriškai iš tolo primenančių „Big Green Egg“. Girdėjau daug nuomonių apie tai, kad naujos kartos azijietiškų „kamado“ kepsninių kokybė smarkiai skiriasi, kaip ir jų ilgaamžiškumas ir patvarumas.

Apskritai keraminė kepsninė yra fantastiškas dalykas, turbūt geriausia kepsninė žmogui, degančiam grilio aistra, norinčiam gaminti neįtikėtinai skanius patiekalus ir nuolat tobulėti. Tik labai svarbu pasirinkti kokybišką ir patikimą kepsninę, kad netektų „nudegti“, – šypteli Alfas.

Daugiau apie „Big Green Egg“ kepsnines galite sužinoti ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: