naujenos

Baleto primarijaus Nerijaus Juškos delikatesas – ilgai virta kiaulės koja!

VMGonline.lt, Vytautės Ribokaitės nuotr., 2019-09-06, 7:50


Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto primarijaus, vieno garsiausių solistų Lietuvos baleto istorijoje, Nerijaus Juškos laidos „Skonio iššūkis“ iššūkis nei sutrikdė, nei išgąsdino: „Aš ne naujokas virtuvėje.“ Nesutrikdė ir VMGonline.lt klausimai – į juos Nerijus atsakinėjo rimtai, bet su lengvu humoru.

Jei ruoštumėtės į negyvenamą salą, kokių produktų būtiniausia pasiimtumėte, nes be jų sunkiai išgyventumėte?

Duonos ir rūkytos dešra. Prie šio dueto nuo senų studentiškų bendrabutinių laikų esu įpratęs, jis taip įaugęs į kraują, kad, regis, tikrai negalėčiau gyventi.

Ar mėgstate saldumynus?

Nemėgstu. Geriausias desertas man yra kepta duona su česnaku.

Kavą, arbatą saldinate?

Į arbatą įsidedu medaus, o kavoje cukraus stengiuosi mažinti. Berdavau du šaukštukus, dabar jau vieną. Pasisaldinu, bet neužsisaldinu. O desertai ir saldumynai man galėtų ir būti, ir nebūti, aš juos valgau nebent tada, kai esu labai alkanas ir daugiau nieko nėra po ranka.

Kokios šalies virtuvė yra jūsų mėgstamiausia?

Azijietiška.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Mėgstamiausias patiekalas?

Mano visi mano mėgstamiausieji yra susiję su jūrų gėrybėmis.

Ar turite mėgstamų vietų pavalgyti čia, Lietuvoje, arba užsienyje? Tokių, dėl kurių esate ramus: čia visada gerai.

Ramus, kad bus gerai, visada esu tik valgydamas žmonos pagamintą maistą. Kai susituokėme, ji virtuvėje turėjo daug pirmų kartų, nes bandė gaminti ir omarą, ir austres, ir kitas jūrų gėrybes. Pamenu, vis sakydavo, kad oi, nesu gaminusi, neįsivaizduoju, kaip šitą būtybę paruošti, bet pagamindavo tiesiog tobulai. O kur nors nueiti pavalgyti čia, Lietuvoje, yra eksperimentas: vieną kartą nueini, lyg ir gerai, o kitą kartąjau tik kaip visada…

O jūs pats gaminate žmonai, vaikams?

Aš nuo devynerių metų augau savarankiškai, todėl gaminausi, skalbiausi, tvarkiausi pats. Ilgai tekdavo pačiam ir vištas keptis, ir sriubas virtis, žodžiu, aš virtuvėje ne naujokas. Tik dabar, kai virtuvės vairą perėmė žmona, gaminu mažiau – grįžtu, o jau viskas pagaminta.

Maisto produktas ar patiekalas, kuris jums kelia pačius blogiausius jausmus?

Svogūnų sriuba. Aš nevalgau svogūnų, iš visokių salotų, kur jie būna supjaustyti riekelėmis ar gabalėliais, kantriai išrankioju. O čia, įsivaizduojat, svogūnų sriuba! Nieko neišrankiosi. Baisu.

Ką valgėte šiandien?

Žmonos pagamintų tigrinių krevečių su jūrų dumbliais. Žinokit, aš jau net nebefotografuoju, ką žmona prigamina. Anksčiau fotografuodavau, bet kad šedevrai nesibaigia!

Ko visada yra jūsų šeimos šaldytuve, nes jeigu nėra, sakote, kad jis tuščias, nėra, ką valgyti?

Dešra ir duona. Gali nieko nebūti, bet jeigu bus duonos ir dešros, aš nebadausiu. Dar krevetės. Kai nėra, ką valgyti, žmona atidaro šaldytuvą ir sako: na, ką daryt, teks pagaminti makaronų su krevetėmis. Arba jūrų dumbliais. Čia, taip sakant, kai jau badas…

Laidos metu Nerijus prisipažino nemėgstantis dar ir paprikų. Vytautės Ribokaitės nuotr.

Gal esate išbandęs kokias mitybos kryptis, pavyzdžiui, vegetarizmą ar žaliavalgystę?

Ne. Ir jeigu manęs paklaustų, kokie man skaniausi patiekalai, tai aš, žinoma, atsakyčiau, kad jūrų gėrybės ir kiaulės koja. Ypač anksčiau labai dažnai virdavausi kiaulės koją. Man tai didžiausias delikatesas. Tik labai svarbu jos nepervirti, kad neištikštų visa į šonus. Reikia atvėsinti ir šiek tiek palaikyti šaldytuve, kad apstingtų. Mmm…

Jeigu gautumėte pasiūlymą dirbti restorane, kokias pareigas norėtumėte užimti?

Norėčiau būti restoranėlio savininkas, kuris pats gamina.

Ar yra darbas virtuvėje, kurio nemėgstate, vengiate?

Ne. Darau viską. Ir žuvį skrodžiu, ir indus plaunu, svogūnus pjaustau.

Įdomiausias valgytas patiekalas?

Nežinau, ar tai labai wow, bet bent jau skamba gerai. Teko šiek tiek pagyventi Pietų Amerikoje, tai ten ragavau čebureką su rykliena. Jei nebūčiau žinojęs, kad tai ryklio mėsa, nieko tokio ypatingo nebūčiau galvojęs ar jautęs. Kai žinojau, kas tai, labai stengiausi kažką tokio pajusti, suprasti, bet taip ir likau nesupratęs. Girdėjau, kad krokodilai skanūs, tad būtų neblogai pasičirškinti kada keptuvėje ar ant laužo.

Daugiau interviu su laidos „Skonio iššūkis“ dalyviais rasite ČIA

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: