naujienos Naujienos

Aukso vertės patarimai šaltibarščius pakylės į naują lygį: juos gaminsite geriausiai 100 km spinduliu

Agnė Pačekajė, 2018-04-25, 15:00


Tikras lietuvis į šaltibarščius deda po slaptą ingredientą, dėl kurio tarp giminių ir draugų sklando legendos. Taip, regis tokia paprasta sriuba, bet iš tiesų ji turi begales intriguojančių paslapčių, nesudėtingų, bet keičiančių šaltibarščių skonį iš esmės. Tad jei ruošiatės dalyvauti skaniausių šaltibarščių konkurse, privalote kelias svarbiausias žinoti. VMG komanda pateikia pačių patikrintus triukus, kuriuos žinant šaltibarščius gaminsite skaniausiai 100 km spinduliu.

Running Vita nuotr.

GARSTYČIOS

Laiko patikrintas triukas, pirmą kartą prieš 6 metus VMG komandos išbandytas Rygoje – garstyčios. Ir ne bet kokios, o grūdėtosios. Pakaks vieno šaukšto, kad bendras šaltibarščių skonis smarkiai pasikeistų į gera. Garstyčios suteiks lengvo, vos juntamo aštrumo ir rūgštelės, bet net įgudusiam šaltibarščių vertintojui nebus aišku, kas tiksliai nutiko su sriuba, kad ji taip pagerėjo.

TEMPERATŪRA

Visi pripažins, skaniausi šaltibarščiai – tie, kurie yra maloniai vėsūs. Jokiu būdu ne kambario temperatūros (iškart dingsta pusė šios sriubos valgymo auros), ne su ledų kubeliais (čia toks pat nusikaltimas, kaip mesti ledo kubelius į šampaną). Tobulą vėsumą išgauti padės ne tik patarimai šaldytuve laikyti kefyrą iki paskutinės minutės, bet ir paprastas triukas, ne kartą išbandytas VMG lofte: stiklainį su marinuotais burokėliais padėkite į šaldiklį ir jame palikite 25 min. iki šaltibarščių valgymo. Jį į sriubą supilkite prieš pat baigdami gaminti sriubą.

Running Vita nuotr.

SVOGŪNAI

Dar vienas ne kartą išbandytas patarimas, kurį galbūt girdėjote iš savo mamos ir močiutės, bet visai veltui pamiršote – gamindami sriubą į kefyrą įtarkuoti pusę svogūno burokine tarka. Svogūnas suteikia papildomo skonio laiškinio svogūno ir krapų derinio ansambliui, vienintelis įspėjimas – tokią sriubą rekomenduojama suvalgyti iškart. Jei planuojate ja mėgautis kitą dieną, turėkite omenyje, kad svogūno aromatas su laiku gali pernelyg suintensyvėti.

LAIKAS

Svarbu ne tik tai, ką dedame į sriubą, bet ir KADA, ką, po ko dedame. Štai kodėl tiks ir didelės dalies šaltibarščių asų taikoma taisyklė agurkus, svogūnus ir krapus supjaustyti, sudėti į dubenį ir pabarsčius druska palikti pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys. Taip paruošti ingredientai dovanos skanesnę ir kvapnesnę sriubą.

Running Vita nuotr.

AGURKAI

Na, ir kokia gi čia naujiena, pasakysite. Net pirmokas žino, kad į šaltibarščius supjaustoma visa armija šviežių agurkų, be kurių sriuba bus kaip vestuvės be VMG desertų šou. Kaip ir viskas gerai, bet nepaliks jausmas, kad kažko smarkiai trūksta. Tačiau kalbame ne apie šviežius, o marinuotus agurkus. Sutarkuokite du vidutinio dydžio marinuotus agurkėlius ir dar į sriubą šliūkštelėkite 1/3 stiklinės skysčio, kuriame tie agurkai plaukiojo. Kai tai padarysite, gailėsitės, kodėl to triuko neišbandėte anksčiau, nes jis keičia šaltibarščių gaminimo biografiją iš esmės.

Running Vita nuotr.

KRIENAI

Yra dar vienas ingredientas, kuris poveikiu garsiajai rožinei sriubai galėtų varžytis su garstyčiomis. Ir jūs jį puikiai žinote, tačiau daugumai nė į galvą nešautų atsukti tą mažą krienų indelį ir pakabinus vieną kupiną šaukštą įdėti jį į šaltibarščius, kad šie jau niekada nebebūtų tokie, kokie buvo gerąja prasme. Pakaks apie tai skaityti – pabandykite, ir daugiau klausimų nebekils. Pasirodo, šiai sriubai švelnūs aštrumo akordai tinka labiau, nei galėjote tikėtis.

Jei turite savo šaltibarščių ruošimo gudrybių, labai laukiame jų komentaruose. Pasidalykite!

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: