naujienos Naujienos

Atsakymo, kaip išvirti skaniausią karštąjį šokoladą, ieškojome teatre

Auksė Podolskytė, 2018-01-15, 7:50


Neseniai rašėme apie Erkiulį Puaro, kuris yra didelis karštojo šokolado aistruolis. Jo įkvėpti nutarėme kartą ir visiems laikams išsiaiškinti, kaip išvirti patį skaniausią, kad patiktų net ir detektyvui, kuris yra tikrų tikriausias gurmė. Kojos mus nunešė net iki Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT), kur, žmonės kalba, verdamas pats skaniausias, legenda vadinamas gėrimas.

Pasirodo, kad LNOBT karštasis šokoladas ruošiamas jau nuo 1984–1985 m., o jo recepto autorė yra technologė Audronė Jupatovienė. Įmonės „Opera“ direktorė Regina Rakštienė, kurią kalbiname siekdami iškvosti dieviškąjį receptą, sako, kad idėja gaminti karštąjį šokoladą kilo dėl to, kad antrame teatro aukšte veikiančioje kavinėje nebuvo jokių karštųjų gėrimų, tik saldumynai ir šampanas. Taip susiklostė dėl to, kad projektuojant teatro pastatą į antrąjį aukštą nebuvo numatytas vandens tiekimas. Tvarka nepasikeitė iki šiol: pirmame aukšte lankytojai gali įsigyti kavos, salotų ir kitų užkandžių, o karštojo šokolado – antrame ir trečiame.

Bendrovės „Opera“ direktorė Regina Rakštienė. Valerijos Stonytės nuotr.
Bendrovės „Opera“ direktorė Regina Rakštienė. Valerijos Stonytės nuotr.

„Niekada nepamiršiu dienos, kai pradėjome prekiauti karštuoju šokoladu. Išvirtą masę pylėme į kiniškus termosus su paukščiais, kuriuos atsiveždavome iš užsienio. Iš jų pilstėme į stiklines vyno taures auksiniu krašteliu. Nors tuo metu lietuviai dar nežinojo, kas yra karštasis šokoladas, tačiau mūsų eksperimentas pavyko – pasklidęs kvapas jau pirmąją dieną suviliojo visus, o išvirto kiekio, kuris tilpo į vieną termosą, pritrūko“, – prisimena direktorė.

Ponia Regina atskleidžia, kad per vieną vakarą teatro kavinėje, kurią iš sentimentalumo norisi vadinti bufetu, išpilstoma mažiausiai 200 puodelių. Esant dideliam žiūrovų skaičiui, paruošiama 700 vienetų. Skaičiai mums patinka, tęsiame toliau: į vieną „Lavazza“ puodelį įpilama 80 mililitrų ištirpusio šokolado, o jo kaloringumas, anot direktorės, yra apie 500 kalorijų. Šis faktas mūsų per daug nenudžiugina, tad mėginame nukreipti temą.

„Pažiūrėkite į Sigitos (barmenė Sigita Mačiulienė – VMGonline.lt past.) figūrą. Ji karštąjį šokoladą verda jau 30 metų. Šokolado kalorijos sudega stebuklingu būdu. Kai pati jį lapnojau kiekvieną dieną, svėriau 55 kilogramus. Dabar, kai prie baro nebedirbu ir šokolado nebeverdu, figūra pasikeitė“, – juokaudama mus ramina direktorė.

Karštą šokoladą teatre gali virti dvi barmenės. Viena jų – Sigita Mačiulienė. Valerijos Stonytės nuotr.
Karštą šokoladą teatre gali virti dvi barmenės. Viena jų – Sigita Mačiulienė. Valerijos Stonytės nuotr.

Nekantraujame ir klausiame apie ingredientus. „Į sudėtį įeina šokoladas, grietinėlė, teatro dvasia, daug meilės ir sąžiningumo“, – atsako ponia Regina. Nepasiduodame ir klausiame tiksliau. Sužinome, kad legendiniam receptui naudojamas 80 proc. kakavos turintis šokoladas ir 30 proc. „Žemaitijos pieno“ grietinėlė, kuri suplakama specialiais plaktuvais. Anot direktorės, jokie priedai nenaudojami ne tik verdant karštąjį gėrimą, bet ir gaminant kitą desertą „iš senų laikų“. Todėl abiem skanėstais drąsiai gali gardžiuotis mažieji žiūrovai.

Šokoladą virti yra išmokytos dvi barmenės – Aldona Račickienė ir Sigita Mačiulienė. Ši čia dirba nuo 1985-ųjų. Sigita pasakoja, kad svečiai labai dažnai teiraujasi šokolado recepto ir daugelis jų skundžiasi, kad patiems išsivirti skanaus niekaip nepavyksta.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

„Išgirdus, ką deda – sviestą, pieną, kakavą, o kai kurie net kepina miltus – nesistebiu, kodėl rezultatas nedžiugina“, – sako barmenė, šokoladą ragaujanti kasdien. Dirbdama prie baro Sigita yra išgirdusi įvairiausių LNOBT šokolado sudėties versijų, esą dedamas sviestas, kakava ar cinamonas. Spėjimai lieka spėjimais, nes recepto darbuotoja niekam neišduoda.

Direktorė tikina, kad mažo kiekio to paties skonio šokolado, koks parduodamas teatre, paruošti nepavyksta net jai. Ruošiant didelį kiekį specialiuose puoduose šokoladas išverda skanesnis. Pašnekovė tikina, kad plytelę šokolado galima suvalgyti bet kur, tačiau karštojo šokolado gėrimas prilygsta ceremonijai: reikia ateiti į teatrą, pažiūrėti spektaklį, būti pakiliai nusiteikusiam. Panašu, jog šokoladinio gėrimo paslaptį išsiaiškinome, tačiau teks susitaikyti su faktu, kad legendinio skonio į namus neperkelsime.


KOMENTARAI:

  • Tomas : 2018 10 26 - 20:13

    Labai liūdna, kad šiuolaikiniai “žurnalistai” nežino kuo miligramai skiriasi nuo mililitrų…


IŠBANDYKITE: