naujienos Naujienos

Aštrių ašmenų žinynas: apie peilius nuo A iki Z

Žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-04-04, 15:00


Galima traiškyti pomidorus rankomis. Galima plėšyti mėsą. Galima atsikąsti gabalą sūrio. Bet galima ir atsipjauti. Be absoliučios daugumos virtuvės įrankių galima apsieiti arba juos pakeisti kuo nors kitu, bet peiliai šioje vietoje yra nepamainomi. Dažnai straipsniuose, interviu užduodamas klausimas – ką paimtumėte su savimi į negyvenamą salą, tad šefai beveik visada atsako, jog keliaus su peiliu. Bet ir ne tik šefams geras peilis darbui virtuvėje dažnai nulemia sėkmę. Tad kuris ką pjausto, kam skirtas?

„Verdu ir kepu“ archyvo nuotr.
  1. Duonriekis peilis – kaip matosi, su kiek suapvalintais dantukais. Dievina šviežią duoną, batonus. Netraiško net pačios šviežiausios duonos, sluoksniuotos tešlos kepinių, o prie progos gali supjaustyti ir pomidorą. Būtent tokiu peiliu geriausia supjaustyti biskvitą į kelis lakštus gaminant tortą. Taip pat gali būti dantytas iš abiejų pusių. Jei dantukai tokie figūriniai – šiuo peiliu galite atpjauti ir sušalusio produkto gabalą.
  2. Universalus peilis – mažesnis ir siauresnis nei šefo peilis. Universalus, tad tinka daug kam. Netgi tam pačiam, kam ir šefo peilis, jei šefo peilio dydis dar kol kas jus baugina. Jo mėgstamiausia sritis – daržovės, vaisiai, mėsa, konditeriniai gaminiai, taip pat juo galima išdarinėti žuvį, atlikti tikslesnius pjaustymo darbus.
  3. Šefo peilis – didžiausias virtuvinis peilis, platus, masyvus. Nepaisant bauginančios išvaizdos, jam paklūsta įvairiausi, net smulkūs, pjaustymo darbai. Taip pat juo, prilaikant ranka, galima perkelti smulkiai pjaustytus produktus nuo lentelės į puodą. Rinkitės tokį, kad priglaudus ašmenis prie pjaustymo lentos, rankeną laikantys pirštai lentos paviršiaus neliestų.
  4. Azijietiško tipo peilis – puiki alternatyva šefo peiliui.
  5. Mažesni universalūs peiliai – jais irgi galite atlikti visus veiksmus. O dantytas ypač gerai pasidarbuos su daržovėmis. Net pomidorai paklūsta. Labai universalus panaudojimas, ypač kai reikia atlikti smulkesnius darbus.
  6. Daržovių skustukas – vienpusiai, dvipusiai, tad tokiais gali naudotis ir kairiarankiai, taip pat su judriąja skutimo dalimi, kuri yra ne išilgai skustuko, o jo viršuje. Puikiai susitvarko su dabar madingu pailgų daržovių patiekimu plonų juostelių arba riekelių pavidalu.

Viso straipsnio ieškokite naujausiame „Verdu ir kepu“ numeryje


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: