naujienos Naujienos

Artėja Nacionalinė kukurūzų spragėsių diena! Kaip juos gardžiai paruošti namuose?

VMGonline.lt, 2018-01-16, 15:00


Nors iki 90-osios „Oskarų“ teikimo ceremonijos laiko dar daug – šiais metais ji vyks kovo 4-ąją – tačiau ar žinojote, kad kasmet sausio 19 d. yra minima Kukurūzų spragėsių (spragintų kukurūzų) diena? Puiki proga jų pasiruošti! Apie kalorijas šįkart – nė žodžio.

Kas yra kukurūzų spragėsiai? Tai – aukštoje temperatūroje sprogę kukurūzų grūdai. Grūde esanti krakmolo dalelė turi vandens. Ją pakaitinus iki 200 laipsnių, užviręs vanduo virsta garais, kurie plečiasi ir susprogdina kietą luobelę. Grūdas atsiveria, pakeičia apimtį, įgauna nenuspėjamą formą ir sustingsta.

Trumpa istorija. Majų, actekų ir kitoms Amerikos žemyno civilizacijoms kukurūzai buvo pagrindinis produktas, sudaręs 50–70 proc. jų raciono. Iš jų gamino miltus, sriubas, troškinius, net alų. Tad ne taip stebina faktas, kad popkorną jie žinojo jau tada. Tačiau kukurūzų mašina pirmąkart buvo išbandyta tik 1885 m. Spraginti kukurūzai kurį laiką buvo pusryčių maistas, dovana ir dažnas užkandis ant šventinio stalo. Tik vėliau, Didžiosios depresijos laikotarpiu (1929–1933 m.), spragintais kukurūzais buvo masiškai pradėta prekiauti kino teatruose. Saldainiams ir panašiems saldumynams amerikiečiai paprasčiausiai neturėjo pinigų, todėl rinkosi pigiausios pramogos ir pigiausio užkandžio komplektą. Taip suspindo popkorniškoji žvaigždė.

Ingredientai. Kukurūzų spragėsiams paruošti reikia vos kelių ingredientų – kukurūzų grūdų, sviesto (galima naudoti ir išvalytą sviestą „ghi“), neutralaus skonio aliejaus (norintiems sveikesnio varianto puikiai tiks kokosų aliejus) ir cukraus (visuomet geriau smulkus, pavyzdžiui, miltelinis arba kavamalėje sumaltas paprastas baltasis cukrus), druskos arba prieskonių, t. y. šie ingredientai priklausys nuo to, kokio skonio spragėsiai ruošiami. Nesileidžiant į sudėtingesnių skonių paieškas, mėgstantys aštriau gali spragėsius gardinti aitriųjų paprikų milteliais, įprastiems sūriems pakaks druskos, o saldiems tinka cinamonas, sumaišytas su cukrumi.

Įdomesnės pagardų kombinacijos:

  • žaliosios citrinos sultys + šviežia kalendra + druska + aitrioji paprika
  • juodojo šokolado traškučiai (angl. chips) + Himalajų druska
  • liofilizuotos braškės + juodojo šokolado traškučiai + kokosų aliejus
  • kario milteliai + rudasis cukrus + maltas imbieras + sviestas

 

 

Ruošimo procesas. Pasiruošę prieskonių mišinį, ant nedidelės ištirpinkite sviestą ir įmaišykite į jį prieskonius. Gerai sumaišykite. Į puodą įpilkite aliejų, suberkite grūdus, uždėkite dangtį (būtinai!), pakratykite ir – ant viryklės. Reguliariai puodą papurtykite. Priešingu atveju spragėsiai pridegs. Turite girdėti kukurūzų sėklų sproginėjimą. Kai kukurūzai nurims, sukratykite dar kartą, nuimkite puodą nuo kaitvietės ir pilkite į indą, kuriame patieksite. Greitai užpylę sviestą su prieskoniais, viską gerai sumaišykite.

Dabar beliko susirangyti ir išsirinkti filmą arba serialą!

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: