naujienos Naujienos

Salieras – aromatingas daržo stipruolis, kurį galima naudoti vietoje druskos

Aistė Čiučiurkaitė, 2019-03-21, 18:30


Salieras, užaugdamas net iki 100 centimetrų, ne tik aukščiu, bet ir nauda pralenkia galybę kitų daržovių. Stiprus prieskoninis aromatas ir išvaizdi mėsinga šaknis yra du puikiai derantys dalykai, nes salieras ne tik suteikia puikaus skonio, bet ir traukia akį. Be to, ši daržovė idealiai tinka besilaikantiems dietos. O vitaminų ir naudingų medžiagų turi tiek, kad, rodosi, daugiau nieko valgyti net ir nereikia!

Saliero rūšys

Šis dvimetis augalas gali būti trijų rūšių: šakniavaisinis, lapkotinis ir lapinis.

Šakniavaisinis salieras išaugina ne tokius tvirtus lapus kaip lapkotinis, o didelę, įvairių formų šaknį, kuri priklauso nuo augalo rūšies. Lapkotiniai salierai visiems gerai pažįstami ir dažniausiai sutinkami prekybos centrų lentynose: stori, pailgi ir sultingi. Lapinių salierų labiausiai išreikšta dalis yra vešlios lapų skrotelės be šakniavaisio. Lietuvoje auginami visų trijų rūšių salierai.

Ir gražu, ir sveika

Daug amžių salierai buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai. Švenčių dienomis jais buvo puošiamos šventyklos ir namai, salierus mėgo sodinti prie karžygių paminklų. Šioje daržovėje suderintas ir grožis, ir nauda – visose augalo dalyse gausu vitaminų bei gydomųjų medžiagų. Tiesa, kiekvienoje saliero dalyje naudingųjų medžiagų ir vitaminų rūšys bei kiekiai skiriasi.

Štai šakniavaisiniuose gausu vitamino C ir B grupės vitaminų, yra vitamino PP ir karoteno, kuris ypač naudingas odai. Gumbuose taip pat yra nemažai mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, magnio, fosforo, kalcio.

Salierų stiebuose gausu vandens ir ląstelienos, kuri gerina virškinimą, valo organizmą, gerina kraujotaką ir net nuotaiką! Eteriniai aliejai tonizuoja, o B grupės vitaminai naudingi stresų kamuojamiems, aktyviai sportuojantiems ar besimokantiems žmonėms.

Salierų lapuose naudingųjų medžiagų yra ir dar daugiau. Mineralinių medžiagų kiekiu lapai lenkia šakniavaisius 1,5 karto, vitamino C – 15 kartų, o karoteno – net 80 kartų. Lapuose yra itin daug eterinių aliejų, suteikiančių jiems aromatą ir specifinį skonį. Būtent dėl to salierų lapai yra naudojami gardinti patiekalams ir gaminant prieskonius.

Kadangi ši daržovė reguliuoja organizmo medžiagų apykaitą, ilgai išlaiko sotumo jausmą ir turi mažai kalorijų (100 g – apie 35 kcal), jie puikiai tinka besilaikantiems dietos.

Tikras puodo draugas

Salierai pasižymi stipriu aromatu, salsvu, kiek kartoku skoniu. Įdomi šios daržovės savybė ta, kad ją galima naudoti vietoje druskos – tereikia maistą pabarstyti smulkintais salierais. Prieskoniams taip pat vartojamos ir salierų sėklos.

Maistui vartojami tiek lapai, tiek lapkočiai ir šaknys. Šias dalis galima valgyti žalias ar apdorotas norimu būdu. Salierai labai tinka padažams, sriuboms, mėsos ir žuvų patiekalams. Tačiau, pavyzdžiui, gaminant konservus ar salotas, labiau tinka šakniavaisiai ar stiebai, o sriuboms, troškiniams gaminti – lapai, kurie suteikia stiprų aromatą.

Jei norisi saldžiau, bet taip pat sveikai, salieras labai tinka su morkomis, obuoliais ir riešutais. Toks daržovių, vaisių ir riešutų mišinys numalšins ir alkį, ir norą pasmaguriauti.

Vos nuskintus lapinius salierus pamėginkite sudžiovinti. Po kelių savaičių jau turėsite stipraus aromato prieskonį, kuris puikiai tiks kartu su petražolėmis ar krapais sriuboms ar kepsniams gardinti.

Tiesa, maistui ruošiamus salierų šakniavaisius reikia labai gerai nuplauti, nes juose kaupiasi nitratai iš dirvožemio. Jei šakniavaisiai bus vartojami žali, nuluptus ir susmulkintus reikia tuoj pat apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: