top of page

Populiarusis burbulinės arbatos kokteilis: kas jis?

Jis vadinamas boba, QQ, zhen zhou nai cha, tapijoka. Bet bene labiausiai žinomas kaip bubble tea – burbulinė arbata.

burbulinė arbata
Vytautės Ribokaitės nuotr.

Kas tai yra?

Šiandien gatvėje jau sunku sutikti paauglį be plastikinio puodelio su įvairiausių spalvų skysčiu, kuriame plaukioja juodi arba balti maži rutuliukai. Tailando arbatinėse pradėta pardavinėti dar 1980–aisiais, šiandien burbulinė arbata yra pasaulinis maisto trendas.  Jos tolima prosenelė – pati paprasčiausia arbata su pienu.

Gėrimas, kuris gaminamas šviežiai virtą tailandietiškų arbatžolių arbatą maišant su pasirinkto skonio vaisių ar uogų sirupais, sultimis, pienu, kakavos milteliais ir kitais priedais, burbuliniu pavadintas dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, dėl to, kad prieš patiekiant yra suplakamas, jame atsiranda oro burbulų ir, antra, žinoma, dėl ant dugno nusėdusių tapijokos perlų – guminukus primenančių rutuliukų, kurie gali būti ir skaidrūs, ir juodi, ir balti, o jų viduje – pasirinkto skonio sirupas.

Tapijokos perlai gaminami iš krakmolo, kuris išgaunamas iš storų ir pailgų manijokų šakniagumbių. Manijokai – tai trečias pagal dydį angliavandenių šaltinis pasaulyje po ryžių ir kukurūzų. Teigiama, kad iš manijokų išgaunamas krakmolas yra pats švariausias, gryniausias, jame nėra glitimo, todėl tinka alergiškiems žmonėms. Iš manijokų išgaunamas tapijokų krakmolas gana populiraus kulinarijoje ir konditerijoje: naudojamas kaip tirštiklis gaminant padažus, sriubas, saldžius kremus, pudingus ir, žinoma, perliukus burbulinei arbatai.

Kaip gerti?

Kaip kokteilį – pro šiaudelį. Tapijokos perlai kartu su skysčiu kyla storu plastikiniu šiaudeliu, sukrenta į burną, ten suspausti dantimis subliūkšta, iš jų išbėga koks nors sirupas, tada visa tai sukramtoma ir nuryjama. Taigi, jeigu užsisakote, pavyzdžiui, žaliosios arbatos, paskatintos braškių sirupu ir dar kokiais vaisių ar želės gabaliukais, o joje plaukioja dar ir pasirinkto skonio rutuliukai, tai galiausiai burnoje turėsite neįtikėtinų skonių karuselę.

Skirtingų spalvų perliukai – skirtingi skoniai viename puodelyje. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Ragaujame

VMGonline.lt komanda paprašė kažko labiausiai neįprasto. Ilgai nesvarsčiusi mergina pasiūlė paragauti pieninės rožių arbatos, kuri, žinoma, yra su rožiniais perlais. Tradicinė burbulinė arbata yra šalta, bet mes pasirinkome šiltą, nes smarkiai rudenėja, tad taikomės prie sezono. Saldesnės ar mažiau saldžios? „Žinoma, saldesnės“, – net nesuabejojome, bet netrukus dėl to truputį gailėjomės. Tiesą pasakius, šiek tiek gailėjomės ir dėl neįprasto pasirinkimo, nes, tikėtina, kakavinė ar karamelinė arbata su pienu būtų jaukesnė gomuriui. Šilta pieninė rožių arbata paliko saldaus, pienu skiesto, rožių kvapo parfumuoto vandens skonį, kurį stiprino susprogdinti rožiniai perlai. Švelnus ir elegantiškas skonis, bet vieno didelio gurkšnio labiau nei pakako.

Nors sakoma, kad Tailande burbulinė arbata yra tas pats, kas espresso Italijoje arba late Prancūzijoje, tačiau po latės netrukus vėl norisi latės, o tų šiltų gličių burbuliukų, kurie burnoje išsprogsta paleisdami saldų sirupą, antrą kartą kažkaip nesinorėjo. Kita vertus, šio be galo instagramiško produkto gamintojai neslepia, kad burbulinės arbatos auditorija – tai vaikai nuo aštuonerių iki šešiolikos metų, kuriems būdingesnės priklausomybės nuo trendų ir brendų nei nuo tam tikrų skonių ar ritualų.

Vertė

Šio amžiaus auditorijai mažai rūpi ir tai, kad maisto ekspertai šioje arbatoje randa mažai naudingų dalykų, bet vis garsiau kalba apie galimą žalą. Bavarijos vartotojų teisių centras (Vokietija) paskelbė, kad šiame gėrime yra daug rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, konservantų ir dažiklių, o tapijokos perluose aptikta netgi galimai vėžį sukeliančių medžiagų. Bobos gerbėjai savaip interpretuoja šią skandalingą informaciją, tačiau net ir jie sutinka su faktu, kad gėrimu nereikėtų piktnaudžiauti, nes jis yra smarkiai kaloringas ne tik dėl tapijokos perlų, kurių sudėtyje yra daugiausiai beverčių krakmolo angliavandenių, bet ir dėl kitų ingredientų. Vidutinio dydžio burbulinės arbatos porcijoje gali būti nuo 200 iki 450 kalorijų.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad apie burbulinės arbatos maistinę naudą neverta net kalbėti, nes jos… nėra. „Burbulinė arbata tikrai nėra sveikesnė už cukraus gausius gaiviuosius gėrimus. Tai – deserto lygio produktas, kurio kasdien vartoti nereikėtų, patartina kartą per savaitę. Vienintelis teigiamas dalykas – psichologinis momentas, nes galimybė turėti madingą dalyką gali suteikti daugiau pasitikėjimo, pridėti populiarumo, padėti pritapti. Bet tik tiek. Specialistai pastebi dar ir kitą nenaudą – pavojų paspringti į kvėpavimo takus netikėtai įtrauktu tapijokos perlu.“

Gydytoja-dietologė. Edita Gavelienė. Valerijos Stonytės nuotr.


Vertiname

6/10, nes:

Dėl skonio nesiginčijama, paragauti tikrai verta, nes įdomu, gal net atrasite savo skonį, tačiau VMGonline.lt komanda tokiam nuodėmingam kalorijų kiekiui gauti mieliau rinktųsi įprastesnį desertą arba… dar vieną didelį latės.

Paprasčiausios burbulinės arbatos galima pasigaminti ir namuose. Žiūrėkite čia


Naujausi įrašai

bottom of page