top of page

Ar teks atsisveikinti su vegetarišku bei veganišku „burgeriu“?

Jau gegužės mėnesį Europos Parlamente (EP) bus sprendžiama, ar vegetariškiems patiekalams įvardyti galima vartoti tuos pačius pavadinimus, kaip ir mėsos. Daugiausiai diskusijų įnešė pasiūlytas naujas vegetariško „burgerio“ (angl. veggie burgers), kurį Lietuvos kalbininkai siūlo vadinti suvožtiniu, atitikmuo vegetariški „diskeliai“ (angl. veggie discs), rašo Finedininglovers.com.

Tai sukėlė nevyriausybinių organizacijų „Greenpeace“ ir „Birdlife“ nepasitenkinimą. Jų atstovai teigia, jog šie pasikeitimai gali sukurti naujų iššūkių vegetariško maisto pramonei. Žmogus, kuris bando atsisakyti mėsos, dažniausiai ieško iš augalinių produktų pagamintų patiekalų variantų. Jie įtaria, jog prie šių pavadinimų pokyčių galimai prisideda ir mėsos pramonė.

Ateityje parduotuvėse greičiausiai neberasime produktų, kurie vadinsis vegetariškomis dešrelėmis, kepsniais ir anksčiau minėtais vegetariškais „burgeriais“. Šiems produktų pavadinimams bus siūlomi nauji atitikmenys. Nors tokie pasikeitimai ypač skeptiškai vertinami visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų, jų ir EP narių nuomonės išsiskiria.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.


Europarlamentaras E. Andrieu teigia, jog šio reglamento įsitvirtinimas nepakenks vegetariškų prekių ženklų ekonomikai, o, atvirkščiai, tokie pasikeitimai patenkins vartotojų interesus.

„Žmonės, pirkdami vegetariškus diskelius, žinos, jog vartos patiekalą, kuriame nebus mėsos. Kepsnys ar „burgeris“ išliks kaip tiesiog iš mėsos pagamintas patiekalas ir vartotojai nebus klaidinami“, – tvirtina jis.

Tačiau EP narė, Žaliųjų atstovė M. S. Cato, teigia, jog ji netiki, kad šiuos pakeitimus norima priimti vartotojų labui.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Panašu, kad šiam sprendimui galėjo padaryti įtaką tai, jog vis daugiau žmonių atsisako mėsos, nes puikiai gali surasti mėsiškų produktų alternatyvų parduotuvių lentynose. Abejotina, jog žmogus, įsigydamas vegetarišką „burgerį“, nusivylė, nes tikėjosi jautienos kotleto viduje. Atvirkščiai, vartotojai vis dažniau atsisako mėsos, o tai kelia naujus iššūkius mėsos pramonei.“

VMGonline.lt komanda primena jog 2017 m. Europos Teismas nusprendė, jog tik gyvulinės kilmės produktus galima vadinti sviestu, pienu, sūriu. Taigi todėl augalinių produktų etiketėse vietoj sojų pieno išvydome sojų gėrimą, o vietoj tofu sūrio, vis dažniau galima pamatyti sojų pupelių produkto ar gaminio pavadinimą.

Naujausi įrašai

bottom of page