istorija

Amerikietiškas hitas „Mac&Cheese“, arba Tiesiog makaronai su sūriu (trys receptai)

VMGonline.lt, 2020-01-15, 13:00


Makaronai su sūriu (Amerikoje – Mac&Cheese, Mac and Cheese, Didžiojoje Britanijoje – Macaroni Cheese) yra šiltas, jaukus ir labai paprastas patiekalas. Toks „Comfort food“ apgaubia tarsi antklodė, kai šalta ir liūdna.

Garsaus patiekalo kilmės teorijų yra kelios. XIII a. Italijoje maisto ruošybos knygoje „Liber de Coquina“ aprašytas patiekalas de lasanis, kurį kai kurie laiko patiekalo pradininku. Recepte aprašyti makaronų kvadratėliai, virti vandenyje ir permaišyti su tarkuotu sūriu, kuris greičiausiai yra „Parmigiano Reggiano PDO“.

Sūrių ekspertė pataria šiuos sūrius (iš kairės): dūminis sūris „Charnwood“, „Cheddar“  ir „Comté“. Valerijos Stonytės nuotr.

Kitas šaltinis – 1390 m. Anglijoje viduramžiais išleista receptų knyga „The Forme of Cury“. Joje aprašytas makaronų su sūriu receptas kiek panašesnis į dabartinį. Jame nurodyta, kad makaronų tešla turi būti supjaustyta nedideliais gabalėliais ir permaišyta su sūriu ir sviestu.

Abi knygos išpopuliarino makaronų su sūriu gaminimą Europos šalyse, ypač Prancūzijoje, Italijoje ir Anglijoje.

Kai kurie istorikai recepto atvežimą į Ameriką sieja su Thomu Jeffersonu. Europoje paragavęs ir pamilęs šį patiekalą, jis iš Italijos atsivežė makaronų gaminimo mašinėlę bei keletą galvų „Parmigiano Reggiano PDO“ ir šį patiekalą patiekė Baltuosiuose rūmuose 1802 m.

1937 m. žymi „Mac&Cheese“ gamybos pradžią masiniu būdu. „Kraft“ pirmieji pradėjo gaminti pakuotą patiekalo versiją. Nuo tada pigus, greitas ir sotus patiekalas tapo hitu visoje Amerikoje.

Keliais receptais – tiek originalą primenančiais, tiek įdomesniais – dalijasi sūrio ekspertė Aurelija Palivonienė iš sūrio parduotuvių tinklo „SAY CHEESE“. Pagrindiniai šio patiekalo ingredientai labai aiškūs – macaroni tipo makaronai ir sūris.

Valerijos Stonytės nuotr.

Makaronai su „Comté“ sūriu ir jaunais špinatais (4–5 asm.)

400 g macaroni makaronų

Žiupsnelio smulkios jūros druskos

8 saujos jaunų špinatų lapų

160 g kietojo „Comté“ sūrio

2 arbatinių šaukštelių sūdyto sviesto

Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų ir muskato riešutų

  1. Išsivirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją.
  2. Kol verda makaronai, per stambią tarką susitarkuokite sūrį.
  3. Nuplaukite ir nusausinkite špinatų lapelius, galite juos stambiai supjaustyti.
  4. Makaronams išvirus, juos nusausinkite ir sudėkite į dubenį. Sudėkite sviestą, špinatus. Visa tai paskaninkite druska, pipirais bei žiupsneliu muskato ir sumaišykite.
  5. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio, lengvai permaišykite.

Patarimas: kol makaronai verda, dubenį, į kurį juos sudėsite išvirusius, pakaitinkite į jį įpylę karšto vandens. Vandenį išpilkite prieš pat dedant makaronus, taip makaronai išliks karšti iki pat skanavimo.

Valerijos Stonytės nuotr.

Vieno puodo makaronai su „Cheddar“ sūriu (4–5 asm.)

1,18 l riebaus pieno

400–450 g macaroni makaronų

115 g sviesto

200 g „West Country Farmhouse Cheddar PDO“ sūrio

Žiupsnelio druskos

Pipirų (pagal skonį)

Šviežių petražolių ar svogūnų laiškų patiekimui

  1. Dideliame puode švelniai pakaitinkite pieną iki lengvo virimo.
  2. Sudėkite makaronus. Virkite, kol taps minkšti.
  3. Jiems išvirus, nukelkite nuo ugnies. Sudėkite sviestą, „Cheddar“ sūrį, druską ir pipirus. Viską maišykite, kol sviestas ir sūris išsilydys į pieną ir taps tirštu padažu.
  4. Pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar svogūnų laiškais ir patiekite.
Valerijos Stonytės nuotr.

Orkaitėje kepti makaronai su dūminiu sūriu „Charnwood“ (4–5 asm.)

40 g sviesto

45 g miltų

650 ml pieno

½ šaukštelio šviežiai maltų pipirų

8 g jūros druskos

100 g dūminio sūrio „Charnwood“ + 20 g to paties sūrio patiekimui

20 g Dižono garstyčių

3 skiltelės česnako, perpjauto pusiau

2 lauro lapelių

4 g čiobrelio šakelių

1 muskato riešuto

500 g macaroni makaronų

  1. Baltajam padažui į karštą pieną sudėkite česnaką, lauro lapelius, čiobrelio šakeles ir truputį tarkuoto muskato. Palikite 10 min. Išlydykite sviestą keptuvėje ant mažos ugnies, tada įberkite miltus ir kepkite 5 min. reguliariai maišydami.
  2. Į sviesto ir miltų mišinį, intensyviai maišydami, po truputėlį supilkite pieną.
  3. Įberkite druskos, pipirų ir palaukite, kol lengvai užvirs. Nuolat maišydami pavirkite 5 min. Sudėkite garstyčias ir 100 g. sūrio. Maišykite.
  4. Išjunkite kaitrą, perkoškite padažą per smulkų sietelį ir uždenkite maistine plėvele.
  5. Virkite makaronus pagal instrukciją. Į 1 l vandens pilkite 10 g druskos. Makaronams išvirus, vandenį nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti, kol bus sausi.
  6. Sumaišykite baltąjį padažą su makaronais, viską sukrėskite į tinkamo dydžio indą ir viršų pabarstykite 20 g dūminio sūrio „Charnwood“. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol viršus taps gražios auksinės spalvos.

Receptuose minėtus sūrius galite rasti sūrio parduotuvių tinkle „SAY CHEESE“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: