valgome-sveikai

Agurkų rauginimo triukai: juos sužinoję, stiklainiuose paslėpsite tobulybę

Ieva Virpilaitytė, 2017-08-09, 19:00


Kokia gi vasara be šviežių agurkų ir kokia gi žiema be raugintų? Kiekviena šeimininkė turi savą šios daržovės rauginimo receptą, vis dėlto, raugiant ar marinuojant agurkus, recepto žinoti nepakanka – tobuliems agurkams įtakos turi net krapų šviežumas! Ar jau esate išsiaiškinę visas agurkėlių konservavimo paslaptis? Jei ne, leiskite mums jas pakuždėti.

RAUGINTI IR MARINUOTI AGURKAI – TOLI GRAŽU NE TAS PATS

Prieš pradedant kalbėti apie raugintus ir marinuotus agurkus, būtina pabrėžti jų skirtumus, mat šios sąvokos yra dažnai painiojamos. Raugintų agurkų sąvoką girdime dažniau, bet tai nereiškia, kad dažniau juos gaminame. Rauginti agurkai yra tiesiog užpilami karštu arba šaltu vandeniu, pridedant druskos, krapų, kitų norimų prieskonių, ir paliekami maždaug parai pastovėti. Nors kai kurie receptai sako, kad užtenka palaikyti 4–6 valandas, jei užpylėte šaltu vandeniu, geriau luktelėti bent vieną ar porą dienų. Rūgimo procesas įvyksta savaime ir jau maždaug kitą dieną galime ragauti lengvai sūdytų ir prieskonį įgavusių agurkėlių. Tokie agurkai gali stovėti ilgai, tačiau ne tiek, kiek marinuoti.

Marinuotiems agurkams reikia iš anksto pasiruošti ir užvirti marinatą, kurio bazė yra actas. Jį, vos atvėsusį, pilti ant stiklainyje jau esančių agurkų. Marinatų receptų yra gausybė ir kiekvienas jų priklauso nuo individualaus skonio. Galima ruošti tradicinį su krapais, česnakais, įvairiomis žolelėmis. Galima gardinti ir paaštrinti garstyčiomis, paprika ar aitriosiomis paprikomis.

StockSnap_9F0AKEVGFO

SENOVĖJE VALGĖ IR NUO BADO, IR DĖL GROŽIO

Konservuotus agurkus žmonės valgo jau nuo labai seniai. Dar Mesopotamijos gyvavimo laikais, 2400 metų prieš Kristų, žmonės jau žinojo, kokia skani ir traški yra ši marinuota daržovė. Be to, agurkėlių rauginimas atsieidavo gan pigiai, todėl tai negandų laikais buvo vienas pagrindinių Mesopotamijos gyventojų maisto produktų.

Ramiojo vandenyno salų gyventojai jau nuo seno turi tradiciją marinuoti daržoves iškasant duobes smėlyje ir suklojant apdorotas daržoves ant banano medžio lapų. Taip konservai, ypač agurkėliai, yra apsaugomi nuo audrų ir kitų gamtos stichijų, kurios salyno gyventojus užklumpa gan dažnai. Pagal šias konservų duobes vyrai netgi matuojasi garbę: geresnės duobės ir didesnis konservų kiekis reiškia, kad vyras gebės geriau išlaikyti moterį ir jai neteks kentėti bado. Fidžio saloje nė vienas vyras negali vesti moters, prieš tai jai neparodęs savo turimų duobių konservams laikyti.

Jei ne marinuoti agurkėliai, Kristupas Kolumbas turbūt niekada nebūtų „atradęs“ Amerikos. Jis nuolatos būdavo įsitikinęs, kad įgula turi būti pavalgiusi (antraip jūreiviai tapdavo pikti, laivuose kildavo maištai), o pagrindinis maistingas produktas laive buvo būtent agurkėliai. Kolumbas, išsilaipinęs ir besiilsėdamas Haityje, netgi papildė savo agurkėlių atsargas: jų ir užaugino, ir užraugė.

Štai žymioji ir įspūdingo grožio Senovės Egipto faraonė Kleopatra tikėjo, kad būtent marinuoti agurkėliai yra pagrindinė jos grožio ir jaunystės priemonė. Visos Senovės Egipte gyvenusios moterys, išgirdusios šį gandą, puolė marinuoti agurkėlius ir juos valgyti. Ar agurkėliai prideda grožio, dar nėra žinoma, tačiau jų nauda sveikatai akivaizdi.

varske su agurkais

RAUGINTUS AGURKUS BŪTINA ĮTRAUKTI Į DIETĄ

Rauginti ir marinuoti agurkėliai turi itin mažai kalorijų. Trys vidutinio dydžio agurkėliai turi maždaug 15 kalorijų, todėl juos rekomenduojama valgyti laikantis mažai kalorijų sudarančios dietos. Nepaisant nedidelio kalorijų kiekio, raugintuose ir marinuotose agurkėliuose yra daug skaidulų, leidžiančių greitai pajusti sotumą. Štai kodėl jie dažnai patiekiami kaip užkanda prie alkoholinių gėrimų – tam, kad žmogus jaustųsi sotesnis ir greitai neapgirstų.

Be viso to, rauginti agurkėliai, dėl juose įvykusios fermentacijos ir susidariusių gerųjų bakterijų, gerina virškinimą ir greitina medžiagų apykaitą, netgi gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, marinuoti agurkėliai turi gerokai daugiau vitamino K nei švieži agurkai. Vitaminas K reikalingas ląstelėms atsinaujinti, kaulams augti ir stiprėti, todėl, nors šis produktas itin tinka laikantis dietų, jo taip pat itin reikia vaikams.

Žinoma, taisyklė „kas per daug, tas nesveika“ galioja ir valgant agurkėlius. Rauginimo ir marinavimo procese naudojamas nemažas kiekis druskos, todėl nenorint jos perdozuoti, valgant agurkėlius būtina jausti saiką.

PATARIMAI TOBULIEMS AGURKĖLIAMS:

  • Visuomet rinkitės tik šviežius agurkus. Kelias dienas nuskinti ir šaldytuve pragulėję agurkai nebus skanūs nei marinuoti, nei rauginti. Nepamirškite jų ir itin švariai nuplauti.
  • Raugindami ar marinuodami agurkėlius pasikliaukite receptu. Jei dar galima pasiginčyti dėl druskos kiekio bei prieskonių, dėl agurkų rūšies ginčytis sudėtinga. Ne visada, tačiau dažnai, recepte yra nurodoma agurkų rūšis, kuriai tas receptas yra taikomas. Taip neapsiriksite ir tikrai valgysite pačius traškiausius agurkėlius.
  • Jei agurkėlius rauginate, juos iškart supjaustykite taip, kaip valgysite: griežinėliais, juostelėmis, skiltelėmis ir pan. Taip bus patogiau valgyti, o ir skonis bus stipresnis. Tiesa, tai nebus patys traškiausi agurkėliai. Norėdami traškumo, rauginkite nepjaustytus, vidutinio dydžio agurkus, tik nupjaukite abu jų galus.
  • Traškumo suteikia ir įvairiausi lapai, pavyzdžiui, vyšnių, serbentų, vynuogių. Jie taip pat suteikia švelnų prieskonį.
  • Itin svarbi konservuotų agurkų dalis – krapai. Jie turi būti švieži, ne džiovinti. Krapų nepadauginkite, tačiau rinkitės šviežiausius ir kvapniausius.

agurkai pjaustyti peilis

RECEPTAI

Žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė Elžbieta Monkevič pasidalino pora jos mėgstamiausių agurkėlių receptų. Išbandykite!

PAPRASTIEJI RAUGINTI AGURKAI

Reikės:

nedidelių agurkų
krapų
serbentų ir vyšnių lapų
krienų šaknies
česnako pagal skonį
3 l stiklainiui – 1 šaukšto druskos su kaupu

Paruošimo būdas:

paruoškite agurkus, nuplaukite ir krapus, serbentų ir vyšnių lapus, nuvalykite krieno šaknį, supjaustykite nedideliais gabalėliais, nuvalykite česnaką. Viską sudėkite į stiklainius, užpilkite šaltu virintu vandeniu ir įberkite druskos. Uždenkite polietileniniu dangteliu ir iš karto pastatykite į šaltą pastovios temperatūros patalpą.

SALDŽIARŪGŠČIAI AGURKAI SU SVOGŪNAIS

1 l stiklainiui reikės:

1 mažo ropinio svogūno
5 grūdelių kvapiųjų pipirų
1 gvazdikėlio
2 mažų lauro lapelių

Marinatui:

0,5 l vandens
4 šaukštų 9 % acto
4 arb. šaukštelių cukraus
2 arb. šaukštelių druskos

Paruošimas:

Užvirinkite produktus marinatui. Stiklainius pripildykite agurkų, prieskonių ir užpilkite verdančiu marinatu. Užsukite ir sterilizuokite 10 minučių.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: