top of page

„White Rice“: vietnamietiška virtuvė Lietuvoje

Jei mėgstate vietnamietišką virtuvę, tikriausiai sutiksite, kad šios šalies maistą ruošiančių vietų nėra tiek daug. Sąrašą pildome nauju vardu – visai neseniai sostinėje, Gedimino prospekte, kur anksčiau veikė augalinio maisto restoranas „Alive“, duris atvėrė vietnamiečių virtuvės vieta „White Rice“. Čia autentika persmelkti ne tik patiekalai, bet ir interjeras. Ir visai nenuostabu, mat restoranas priklauso tikrų tikriausiems vietnamiečiams. VMGonline.lt domisi, kaip jiems kilo mintis šios šalies virtuvę atnešti į Lietuvą.

Restorane yra apie 38 staliukai, prie kurių vienu metu gali susėsti apie 100 svečių. „White Rice“ nuotr.


Pasirodo, restorano bendraturtė Huyen Bao Linh Vu šiame versle – ne naujokė. Ji atskleidžia, kad Vietname, Hanojuje, turi 8 restoranus, o apie mūsų šalį išgirdo iš Lietuvos garbės konsulo Vietname Vu Hoai Tran: „Jis papasakojo mums apie Lietuvą, mažą Baltijos šalį, kuri labai rami ir graži. Lankydamasi Vilniuje birželį likau išties sužavėta jo senovę menančia atmosfera ir svarbiausia, kad čia gyvenantys žmonės labai mėgsta valgyti. Lietuvoje galima rasti daugybę restoranų, bet ne tiek daug azijietiškų, o ypač siūlančių vietnamietišką maistą. Pasišnekėjau su garbės konsulu ir jis paskatino mane atidaryti restoraną.“

„White Rice“ nuotr.


Restorano įkūrėjos pirmiausia teiraujamės apie pavadinimą. Kodėl gi „White Rice“ (liet. baltieji ryžiai)? Ji turi paprastą paaiškinimą: „Vietnamas yra žinomas kaip vienas turtingiausių žemdirbystės regionų, antras didžiausias ryžių eksportuotojas ir septintas pasaulyje pagal ryžių suvartojimą. Ryžiai yra mūsų kasdienybės dalis.“

„White Rice“ nuotr.


INTERJERAS. Erdvės šioje vietoje apstu – apie 38 staliukai, prie kurių vienu metu gali susėsti apie 100 svečių. Pašnekovė skaičiuoja, kad nuo pirmųjų darbų iki tol, kol restoranas išvydo dienos šviesą, prabėgo 5 mėnesiai. Tam, kad užsukę pajustų tikrą Vietnamo dvasią, visos interjero detalės – nuo dekoro elementų iki indų – buvo vežamos iš Vietnamo. „Mūsų restorano atmosfera atspindi Indokinijos laikotarpį prieš maždaug 70 metų. Medinės interjero detalės yra atkeliavusios iš Binh Doung provincijos, o keramines lėkštes įsigijome iš Vietname žinomo prekės ženklo „Dong Gia Ceramics“, – pasakoja restorano įkūrėja.

„White Rice“ nuotr.


MENIU. Nors svečiai jau dabar gali rinktis iš plataus vietnamietiškų patiekalų būrio, Huyen Bao Linh Vu žada, jog per tris mėnesius meniu dar pasipildys. „Mūsų restorane maistą ruošia vietnamiečiai šefai, o vyriausiasis restorano šefas yra mano vyras Hong Nam Than. Visame pasaulyje žinomo „Master Chef“ televizijos šou vietnamietiškoje versijoje jis yra patekęs tarp 10 geriausiųjų. Nors Vietname vadovauja visiems 8 mūsų restoranams ir beveik 100 šefų, dažnai atvyksta į Lietuvą“, – kalba pašnekovė. Pasak Huyen Bao Linh Vu, rasti vietinių šefų sudėtinga, nes jie nėra gerai susipažinę su Azijos šalių virtuvėmis. Dėl šios priežasties restorano įkūrėja ateityje planuoja kviestis pastiprinimo iš gimtojo Vietnamo.

„White Rice“ nuotr.


Siekiant išgauti autentišką skonį, ne ką mažiau dėmesio skiriama ir produktams: „Daug ką perkame iš Lenkijos arba Nyderlandų. Ten gyvena daug vietnamiečių, įvairios kompanijos iš Vietnamo į šias šalis veža savo produkciją“, – sako Huyen Bao Linh Vu. Moteris džiaugiasi, kad pastangas sukurti tikrą vietnamietišką restoraną jau spėjo įvertinti ir svečiai: „Kartais aš pati ateinu pasikalbėti su lankytojais, paaiškinti jiems mūsų virtuvės subtilybes. Beveik pusė svečių yra buvę Vietname ir labai nekantrauja dar kartą paragauti vietnamietiškų valgių. Jie sako, kad mūsų patiekalai tokie pat kaip tie, kurių ragavo lankydamiesi Vietname.“

Adresas: Gedimino g. 31, Vilnius.

Darbo laikas: I–V 10:00–23:00, VI 11:00–23:00, VII 11:00–22:00.


Naujausi įrašai

bottom of page