naujienos Naujienos

6 produktai, dėl kurių pasaulis vis dar kraustosi iš proto

VMGonline, parengta pagal žurnalo AŠ IKONA medžiagą, 2020-01-10, 13:00


Sutiksite, kad vieno stebuklingo produkto, dėl kurio staiga visi taptume sveiki arba jį valgydami numestume svorio, nėra. Tačiau vis atsiranda produktų – superherojų, dėl kurių staiga visi pameta galvas: juk visi nori būti trendy.

Rekomenduojame visada pasitelkti kritišką protą – ypač mūsų laikais, kai atliekama daug tyrimų, mitybos taisyklės keičiasi dažnai, o tai, kas vieną dieną buvo sveika, kitą dieną jau ima kelti abejonių.

1. Kanapių sėklos

Kanapių sėklų visai neseniai atsirado mūsų parduotuvių lentynose ir mes tik pratinamės jas berti į savo lėkštę. Riebiųjų rūgščių, baltymų, daugybės vitaminų, natrio, kalcio, dietinių skaidulų ir geležies šaltinis. Toks visiškas supermaistas. Net teigiama, kad kanapių sėklos gerina atmintį ir gali pakelti nuotaiką, o jose esantys cheminiai junginiai slopina alkį ir užtikrina sotumo jausmą. Ko dar daugiau reikia? Tik nusipirkti šių sėklų ir pritaikyti jas savo mityboje. Ar bent paragauti ir sužinoti, ar jums patinka jas traškinti valgant.

Išbandykite burokėlių humusą su kanapių sėklomis, receptą rasite ČIA

Pixabay.com nuotr.

2. Bolivinės balandos

Laikais, kai mitybos specialistai rekomenduoja atsisakyti baltų miltų ir poliruotų ryžių, bolivinės balandos į mūsų lėkštes atskrenda kaip supermenas. Unikalios sudėties kruopos tinka net tiems, kurie netoleruoja glitimo – vieno didžiausių mūsų dienų baubo. Jose daug ląstelienos, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, baltymų, kurių daugiau nei kituose grūdiniuose produktuose. Naudingos metant svorį, gerina virškinimo sistemą. Ar žinojote, kad artimiausi jų giminaičiai yra kiti produktai sveikuoliai – špinatai ir burokėliai?

VMG bolivinių balandų su batatais ir humusu receptą rasite ČIA

Pixabay.com nuotr.

3. Spirulina

Iš pirmo žvilgsnio nieko nesakantis ir net neskambantis valgomai pavadinimas slepia maistingąjį dumblį. Kodėl, paklausite, turėtume valgyti dar ir dumblius? Susidomėjimas jais išaugo atradus, kiek mums naudingų maistingųjų medžiagų šie dumbliai gali sukaupti. Skaičiuojama, kad spirulina – daugiau nei 50 mūsų organizmui reikalingų medžiagų, tarp kurių vitaminai, mineralinės medžiagos, nepakeičiamos aminorūgštys, pigmentai, riebalų rūgštys. Buvo pastebėta, kad vietovėse, kur žmonės nuo seno vartoja šiuos dumblius, yra ilgesnė gyvenimo trukmė, o juos vartodami ištisus metus patiriame mažesnį sezonų kaitos poveikį. Ypač šis faktas turėtų sudominti lietuvius.

Pixabay.com nuotr.

4. Špinatai

Kas nežino špinatų? Dar vaikystėje gavome pamoką, kad špinatų reikia, jei norime būti stiprūs, tačiau taip pat įsitikinome, kad vos užvalgius špinatų raumenys nepuola augti. Nors dažnai galvojama, kad didžiausia špinatų vertė – geležis, tačiau jie yra daug vertingesni. Suvalgę puodelį (apie 30 g) špinatų gausite 20 proc. rekomenduojamos paros normos maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, padeda nepersivalgyti, turi daugiau nei 300 proc. vitamino A paros normos! Vitaminas A saugo jūsų odą net nuo raukšlių susidarymo. Na, bent jau taip teigiama. O ar žinojote, kad paskutiniais duomenimis špinatai ir kitos žaliosios lapinės daržovės atitolina senatvę? Žodžiu, stebuklingi tie špinatai, tik nepraraskite saiko juos valgydami ir laukdami rezultatų. Nors apie špinatų perdozavimą girdėti dar neteko…

Išbandykite pikantiškų varškėčių su špinatais receptą. Jis yra ČIA

Pixabay.com nuotr.

5. Lydytas („ghi“) sviestas

Atkeliavęs pas mus iš Indijos „ghi“ sviestas vis stipriau įsitvirtina virtuvėse ir yra kodinis pavadinimas, jei norite pasakyti, kad rūpinatės savo sveika mityba. Jis gaminamas kaitinant paprastą sviestą, tačiau, priešingai nei sviestas, yra vertinamas dėl savo sveikatai teigiamų savybių ir net yra vadinamas skystuoju auksu. Kaitinant sviestą, išgaruoja vanduo, sudega pieno baltymai – jie iškrenta ir lieka ant indo dugno. Tokiu būdu sviestas išsivalo, o jums jau lieka aukso spalvos medžiaga, indų kultūroje dar vadinama meilės energija! Dalykitės sviestu ir meile per pusryčius pasitikdami kiekvieną dieną.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

6. Arbatos grybas

Arbatos grybas turi ne vieną vardą ir yra kildinamas iš skirtingų šalių. Tačiau tikriausiai visi iš vaikystės prisimename medūzos pavidalo gabalą, plūduriuojantį rusvame skystyje? Taip, tokia buvo ne vieno iš mūsų pažintis su šiuo grybu. Kuo jis ypatingas? Pirmiausia, pačiame antpile yra organinių rūgščių, kurios gali dezinfekuoti ir detoksikuoti organizmą, yra ir vitaminų, kurie saugo nuo infekcinių susirgimų, stiprina nagus, plaukus, kaulus. Teigiama, kad gėrimas skatina virškinimo procesus, padeda numesti svorio, net įveikti galvos skausmus ir pagerinti miego kokybę. Tiesa, ne visi tiki arbatos grybo savybėmis ir vadina tai placebo efektu, bet ar jis iš tiesų yra toks sveikatai naudingas, galite įsitikinti tik jį išbandę.

Kuriuos „trendinius“ produktus pamėgote jūs?

Straipsnis parengtas pagal žurnalo AŠ IKONA straipsnį. Naują žurnalo numerį galite įsigyti ČIA

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: