sventes

3 receptai. Puotauk kaip Mindaugas!

vmgonline.lt, 2017-07-06, 15:00


Kaip savo karūnavimą šventė Mindaugas, galima tik spėti: rašytiniuose šaltiniuose detalių apie pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus buitį nėra randama. Archeologinių šaltinių taip pat nėra daug. Galima tik spėti, kad dėl tuo metu dar neišsivysčiusios žemdirbystės Mindaugo vaišių stalas lūžo nuo sočių mėsiškų patiekalų (pirmiausia, nuo jautienos, o po to – nuo mažiau populiarios avienos ir paukštienos).

Savo tinklaraštyje istorikas Rimvydas Laužikas, bandydamas atkurti Mindaugo puotos stalą, remiasi seniausia vokiška XIV amžiaus pirmąja puse datuojama kulinarijos knyga „Das Buoch von guoter spise“:

„Kadangi Lietuva kūrėsi ties bizantinės (graikiškosios) ir Romos (lotyniškosios) katalikybės riba, iš šios knygos ant Mindaugo stalo galėtų tikti, pavyzdžiui, „Višta graikiškai“: „…reikia iškepti vištą; tuo pat metu virti kiaulieną, kol bus minkšta… viską supjaustyti kartu; įpilti ketvirtį svaro rožių [vandens] ir įdėti imbiero ir pipirų, ir vyno ar [vyno] acto, ir cukraus arba medaus… virti [troškinti] viską kartu; nepersūdyti… ir patiekti…“

Jeigu ir jūs šiandien norite pasijausti karališkai, siūlome pasigaminti vieną iš šių trijų mėsiškų patiekalų. Manome, kad jie būtų užvaldę ir karaliaus Mindaugo skonio receptorius!

1. Jautienos tartaras su artišokais

2. Vištienos ir pekininių kopūstų iešmelis

3. Suvožtiniai su triušiena


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: