top of page

Plastikinių šiaudelių neliks: kokios alternatyvos ir kur jų ieškoti Lietuvoje?

Kylant nerimui dėl vis didėjančios aplinkos taršos, sunku pro ausis praleisti paskutinę ir tikriausiai labiausiai įstrigusią žinią – plastikinių šiaudelių draudimą. Po įsigaliosiančių direktyvų, jų turės nebelikti visoje Europos Sąjungoje, įskaitant ir Lietuvą, o pasauliniu mastu šiaudelių žada atsisakyti tokie maisto verslo gigantai kaip „Starbucks“ ir „McDonald’s“. Neabejotina, kad šis pokytis turės didelę teigiamą įtaką gamtai. Tačiau kuo keisti visiems taip įprastus plastikinius šiaudelius? Nuo kada pradėti dairytis alternatyvų? Ir, svarbiausia – kur jų ieškoti Lietuvoje?

Pexels.com nuotr.


Vienkartinio plastiko eros pabaiga

Vienkartinis plastikas yra lengva išeitis, jis taupo laiką ir kuria tvarką. Tačiau lengvi sprendimai dažnai turi savo kainą – 70 proc. tokio plastiko teršia ES jūras. Negana to, šitaip jis atsiduria žuvų organizme, o valgydami žuvis, mikroplastiką ima nešioti ir žmonės. Jei nieko nebus daroma, prognozuojama, kad 2050 metais plastiko vandenynuose bus daugiau nei žuvų.

Imdamasi priemonių, ES ketina uždrausti vienkartinį plastiką visose jai priklausančiose valstybėse. Kaip VMGonline.lt komentuoja Jurgita Gaižiūnienė, LR Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja, galutinės nuostatos dėl plastiko draudimo suderėtos baigiantis 2018 m. Tačiau joms dar turės pritarti Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje 2019 m. balandį. Tikimasi, kad minėta direktyva bus priimta iki šių metų vidurio. Valstybės narės turės 2 metus jai įgyvendinti. Vadinasi, jei viskas vyks kaip planuojama, vienkartinio plastiko ES turėtų nebelikti iki 2021 m. vidurio.

Direktyva bus taikoma tokiems vienkartiniams plastikiniams gaminiams kaip vienkartiniai indai ir stalo įrankiai, puodeliai, gėrimams skirtos maišyti lazdelės, taip pat lazdelės, prie kurių tvirtinami balionai ir, žinoma, plastikiniai šiaudeliai.

Pexels.com


Geriausios ir įdomiausios alternatyvos

Visgi šiaudelis yra pernelyg patogus daiktas, kad jo taip lengvai atsisakytume. Bet to ir nereikia – užtenka paieškoti alternatyvų.

Šiuo metu populiariausias pasirinkimas yra metaliniai šiaudeliai: tvirti, kokybiški, maloniai sunkūs. Ieškokite nerūdijančio plieno variantų ir būsite tikri, kad jie tarnaus visą amžinybę. Tokie šiaudeliai neprisigers gėrimų kvapų ir skonių, taip pat juos galima dėti į indaplovę ir patogiai nešiotis kartu su savimi. Kalbant apie minusus, metaliniai šiaudeliai greitai reaguoja į temperatūrą – gali pernelyg įkaisti, o dėl sunkumo gali ant šono nuversti lengvesnius puodelius.

Kitas variantas, stikliniai šiaudeliai, gali būti drąsiai nominuotas kaip gražiausias pasirinkimas. Jie taip pat neprisigers kvapų, o ir mažiau reaguos į temperatūrų pokyčius. Kita vertus, stiklas yra trapi medžiaga, todėl iš jo pagamintus šiaudelius geriau valyti specialiais šepetėliais. Kartu reikėtų pagalvoti apie vaikus: mažieji, linkę graužti įvairius daiktus, gali nesunkiai nuskelti stiklą ir susižeisti. Kiek patikimesni yra dūžiui atsparūs (angl. shatter-proof) variantai, todėl nusprendus pirkti, ieškokite šio užrašo ant pakuotės.

Dar vienas populiarus pasirinkimas yra silikoniniai šiaudeliai. Jie vertinami dėl savo lankstumo, patogumo nešiotis ir tinkamumo žmonėms su jautriais dantimis, kadangi nereaguoja į temperatūrą. Tik svarbu prisiminti, kad tokie šiaudeliai yra imlūs pelėsiui, todėl svarbu juos gerai išvalyti ir leisti iki galo išdžiūti.

Ieškantys natūralių variantų gali ieškoti pagamintų iš bambuko. Pasirinkus juos, nereikės jaudintis dėl to, kad gaminimo proceso metu buvo įdėta papildomų dažų ar chemikalų, nes tokie šiaudeliai daromi iš natūralių bambukų stiebų. Dėl to jie gali skirtis dydžiu ir storiu, tačiau irgi bus labai patvarūs. Panaši alternatyva yra ir iš švendrų gaminami šiaudeliai.

O apskritai inovacijų netrūksta – rinkoje galima rasti netgi valgomų šiaudelių, nes šie pagaminti iš jūros dumblių. O jei nuspręstumėte išmesti, jie aplinkoje vis vien netrukus suirtų. Yra ir saldesnis variantas: šiaudeliai-saldainiai, kurie gėrime gali išsilaikyti iki 40 min., iki kol pradės minkštėti ir irti.

O Lietuvoje?

Šiuo metu parsisiųsti norimų šiaudelių iš užsienio tikrai paprasta. Tačiau jei norite jų įsigyti Lietuvoje, pasirinkimas tikrai nemažas.

Pradedant nuo lietuviškų elektroninių parduotuvių, beveik visų įmanomų tipų šiaudelius siūlo puslapis Straw.lt. Įvairesnį pasirinkimą – metalinių, bambukinių ir stiklinių šiaudelių – galite rasti ir Datules.lt.

Daugiausiai Lietuvoje siūloma metalinių šiaudelių: jais prekiaujama parduotuvėse Urban Earth Lovers, NulaBaltas Miškas. Internete juos siūlo Kitokiamintis.ltVeggo.lt galima užsisakyti tiek metalinių, tiek ir stiklinių variantų. Sunkiausia yra su silikoniniais šiaudeliais, juos pardavinėja tik viena kita parduotuvė, pavyzdžiui, Voverytės Butikėlis. Itin įdomius šiaudelius iš kviečių siūlo Sangaida.lt.

Verta patikrinti ne tik parduotuves, bet ir įvairias kavines. Vilniuje plastikinių šiaudelių alternatyvų galima rasti kavinėje Chaika, bambukinių šiaudelių – Downtown Forest Hostel ir Ideas Block LT. Kaune bambukinių šiaudelių užsukite į Mokslo Kavinę.



Naujausi įrašai

bottom of page