top of page

2019-ieji – veganų metai. TOP 5 karščiausios tendencijos

Didžiosios Britanijos savaitraštis „The Economist“ kasmetiniame „The World in 2019“ žurnalo numeryje, kuriame skelbiamos ateinančių metų tendencijos, 2019 metus titulavo veganų metais.

2018 m. veganizmas išgyveno tikrą renesansą ir, atrodo, kad šie metai augalinės mitybos praktikuotojams bus dar geresni. Taigi kas ateinančiais metais veganų pasaulyje bus ant bangos ir kokie produktai karaliaus veganų meniu? Jūsų dėmesiui – 5 įdomiausios ir karščiausios tendencijos, apie kurias privalote žinoti.

Avižų pienas

Migdolų ir sojų pienas, žinoma, yra jėga, tačiau 2019 m. bus avižų pieno metai. Šis pienas yra tirštesnės, labiau kreminės tekstūros ir natūraliai saldus, todėl nesunkiai užkariavo visų baristų, ruošiančių veganiškas kavas, širdis. Jis yra vienas tų nedaugelio augalinių pienų, kuris puikiai tinka latės ir kapučino pieno putoms išgauti.

Aplinkosaugai ir ekologijai neabejingi žmonės irgi turi kuo džiaugtis. Neseniai paskelbtas tyrimas, kuriame teigiama, kad būtent avižų pieno gamyba mažiausiai kenkia gamtai.

Gintarės Stepanavičiūtės nuotr.


Veganiška „mėsa“

2018 m. buvo mėsos, pagamintos iš augalinių produktų ir savo išvaizda bei skoniu priminančios gyvūninę mėsą, paklausos augimo metai.

Tokios kompanijos, kaip „BEYOND MEAT“, „Don Lee Farms“ bei „Microsoft“ įkūrėjo Bill Gates palaikoma „Impossible Foods“, šiuo metu gali pasiūlyti didžiulį šio produkto asortimentą. Tai ne tik mėsainio paplotėliai, bet ir augalinės dešrelės, augalinės vištienos juostelės, augalinis faršas ir netgi augaliniai didkepsniai.

Lietuviai irgi neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Praėjusiais metais „Bad Hunter Foods“ pristatė burgerių paplotėlius pagamintus iš kviečių skaidulų bei baltymų.

Valerijos Stonytės nuotr.


Veganiškas greitas maistas

Veganiškas greitas maistas užkariauja pasaulį. Vis daugiau didžiausių pasaulio greito maisto restoranų tinklų tokių kaip „McDonald‘s“, „Denny’s“, „Subway“, „Taco Bell“, „Wendy’s“ į savo menių įtraukia veganiškų patiekalų. Net greitojo maisto gigantas „McDonald‘s“ kai kuriose šalyse jau pasiūlė veganišką burgerį – „McVegan“. Pasak korporacijos viceprezidentės Lucy Brady, „augaliniai baltymai yra tas dalykas, kurį mes atidžiai stebime“.

Tikėtina, kad ir Lietuvos greito maisto restoranuose, kavinėse bei maisto vagonėliuose asortimente atsiras vietos augaliniams patiekalams. Jeigu 2018 m. greitai ir veganiškai užkasti buvo galima kas ketvirtoje vietoje, šiais metais tokių vietų atsiras žymiai daugiau.

Grybai

2019 m. grybai kulinariniame pasaulyje vaidins svarbesnį vaidmenį. Dėl natūralaus pikantiško skonio tai yra puikus pasirinkimas tiems žmonėms, kurie nesenai perėjo į veganizmą ir ieško kuo gi pakeisti savo anksčiau mėgstamus patiekalus.

Nereikėtų pamiršti, kad grybai yra gausūs umami skonio ir turi mėsingą struktūrą. Šiuolaikiniai virtuvės šefai grybus savo kuriamuose patiekaluose naudoja vis dažniau. Virtuvėse eksperimentuojama su įvairiomis grybų rūšimis, pradedant nuo shiitake, enoki, portobello grybų ir baigiant mažiau žinomais maitake ir eryngii.

Šiais metais grybų pasirinkimas ir paklausa žymiai augs.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kanapės

Net nekyla abejonių, kad 2019 m. augalas – kanapės. Lietuvoje jau senokai žinomas ir 2018 metais pasaulyje iš naujo atrastas (arba legalizuotas kitais tikslais) augalas bus naudojamas visur. Tai ne tik mums įprasti produktai kaip aliejus, sėklos ar miltai, bet ir šokoladas, kosmetika, drabužiai ar gėrimai.

Naujausi įrašai

bottom of page