naujienos Naujienos

12 kg atsikratęs Dominykas Vaitiekūnas: „Saldumynų reikia nusipelnyti“

Auksė Podolskytė, 2017-11-24, 7:50


Aktorius, televizijos laidų vedėjas ir grupės „Liūdni slibinai“ narys Dominykas Vaitiekūnas tikina, kad nesilaikydamas mitybos režimo atrodytų visiškai kitaip, ir išduoda, kaip sekti jo pavyzdžiu.

Ar mėgsti saldumynus?

Man rodos, kad žiema yra nuostabus laikus augintis riebalinį sluoksnį, vadinamąjį gelbėjimosi ratą, tad reikia ruoštis ir mėginti atsilaikyti. Aš esu iš tų žmonių, kuriems riebalinis sluoksnis, nesvarbu, ar žiemą, ar vasarą, auga žaibiškai, todėl esu priverstas nuolat save stebėti ir kontroliuoti. Pirmas patarimas – namuose neturėti jokių saldumynų. Sakau iš patirties: kai tik mano namuose jų atsiranda, atsilaikau dieną, bet ne naktį. Antrą ar trečią valandą nakties mano pasąmonė prisimena, kad jų yra. Turiu didelį konfliktą su cukrumi.

Iš tikrųjų kiekvienam reikia atrasti tai, kas jiems tinka. Kūnas nėra šiukšliadėžė. Svarbiausias darbas prieš žiemą – susirasti, kur ir su kuo deginti kalorijas.

Kaip saugaisi nuo virusų ir ligų?

Į kiekvieną patiekalą, net ir kepdamas vištieną, stengiuosi įdėti sezamų sėklų, ispaninio šalavijo („čija“) sėklų, kad maiste būtų kuo daugiau skaidulinių medžiagų. Prieš išeidamas iš namų ryte stengiuosi išgerti bent jau litrą vandens. Svarbu nepamiršti, kad turime skanių ir įvairiai paruošiamų daržovių – morkų ir burokų.

levandos, kava, bandelė

Kava ar arbata?

Kava 24 valandas per parą. 4 puodeliai. Jau senokai negeriu užpilamos ar kavos iš aparatų, dvejus metus be cukraus. Dažniausiai geriu su augaliniu pienu be pridėtinio cukraus. Labiausiai mėgstu įsipilti avižų pieno.

Kaip atsispirti saldumynų vilionėms už namų sienų?

Lietuvių virtuvėje saldumynai nėra šventinis atributas. Aš pats mėginu pereiti prie sampratos, kad saldumynai yra šventinis dalykas. Privalai jų nusipelnyti – padaryti tam tikrą kiekį atsilenkimų, suvartoti daug naudingų medžiagų turinčio maisto produktų ar patiekalų. Manau, kad pyrago gabalas turėtų būti tik sekmadieniais arba per šventes. Anksčiau žmonės ne veltui laikydavosi pasninko. Mano požiūriu, galima valgyti viską, tačiau ne visą laiką.

Gal pats esi laikęsis pasninko ar badavęs?

Ne, bet dietos laikęsis esu. Kalorijų skaičiavimas yra mano kasdienybė. Kitaip būčiau visiškai kitoks (juokiasi). Praeitą sausį supratau, kad noriu pasikeisti. Nuo sausio iki birželio atsikračiau 12 kg. Dabar priaugau 2 kg, bet galbūt tai raumenų svoris (šypsosi). Iki šiol stengiuosi koreguoti senus savo įpročius. Nesu radikalių pokyčių šalininkas – kūną reikia pratinti.

varskes spurgos su skumbre

Ar yra produktas arba patiekalas, kurio negali atsisakyti?

Valgau absoliučiai viską, bet kartais. Na, išskyrus avies ar ožkos produktus. Jie yra tolimi mano skoniui. Nėra tokio ingrediento ar patiekalo, kad sakyčiau: „Ne, niekada.“ Galiu ir spurgytę suvalgyti, ir kokį kitą velnio išmislą (šypsosi), tik tam turi būti skirtas laikas.

Kas yra nepakeičiamas produktas tavo virtuvėje?

Be abejonės, grikiai. Tai – viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių man būtų sunku emigruoti, nes jų nedaug kur rasčiau. Grikius mėgstu su tunu, varške ar kitais priedais. Neseniai atradau grikių ir varškės apkepą, kurį labai paprasta pagaminti: sumeti varškę, virtus grikius, įdedi tarkuotų morkų, įmuši kiaušinį ir šiek tiek aliejaus ar sviesto. Beje, labai skanus aliejus nuo saulėje džiovintų pomidorų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: